Panika na trzích. Podražuje ropa a plyn

Vojenský útok Ruska na Ukrajinu vyděsil finanční trhy. Cena ropy vystřelila nad sto dolarů, prudce roste i cena zemního plynu. Ruský akciový trh se propadl o polovinu.

Panika na trzích. Podražuje ropa a plyn
ilustrační foto | Shutterstock.com

Ropa Brent je nejdražší od roku 2014. V osm hodin ráno stála 102 dolarů, později 104 dolarů, to znamená růst o sedm procent. Ekonom Lukáš Kovanda odhadl, že ceny benzinu a nafty se u čerpacích stanic vyšplhají na úroveň čtyřiceti korun za litr.

Zásadně také podražuje zemní plyn. Cena termínovaného dubnového kontraktu v nizozemském obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) výrazně překročila sto eur za megawatthodinu. Ve čtvrtek dopoledne se pohybovala na úrovni 115 eur. O den dříve to bylo 89 eur. To znamená nárůst o třicet procent. 

Oslabuje také česká koruna. Společně s polským zlotým a maďarským forintem bude patřit mezi měny, jež k dolaru nejvíce oslabí, napsal ekonom Trinity Bank. Zpevňuje švýcarský frank, jenž je stejně jako zlato považován investory v době nejistoty za „bezpečný přístav“. Žlutý kov se obchoduje okolo dvou tisíc dolarů za troyskou unci a vykazuje růst o tři procenta. 

Útok Ruska na Ukrajinu bude mít také zásadní dopady na ruskou ekonomiku. Rubl oslabil na historická minima, jeden dolar stojí 88 rublů. Moskevská burza nejprve zastavila své obchodování. Po dvou hodinách jej obnovila. Akciový index RTS oslabil nejdříve o padesát procent, později se ztráta zmírnila na třicet procent. Velké ztráty si připisuje Gazprom i Lukoil. Akcie banky Sberbank se propadly o polovinu.

I když zpřísnění ekonomických sankcí ruskou ekonomiku poškodí, Kreml tvrdí, že je na ně dobře připraven. Ruská vláda oznámila, že disponuje vládními rezervami ve výši 630 miliard dolarů, jež mají ruskou ekonomiku ochránit. Navíc si nemusí půjčovat na mezinárodních trzích.

Nezávislí analytici ale tvrdí, že tentokrát budou sankce Západu Putinův režim bolet. „Vzhledem k závažnosti ruských akcí očekáváme, že západní politici překročí plány nejhoršího možného scénáře, což znamená vyloučení Ruska z finančního systému SWIFT. Plynovod Nord Stream 2 bude odstaven na neurčito,“ prohlásil Henry Rome z poradenské společnosti Eurasia Group. Očekává se, že ruské banky budou odříznuty od globální ekonomiky. Hospodářství dále poškodí i zákaz vývozu technologií z USA a EU.

Analytik německé společnosti Scope Ratings Levon Kameryan podotkl, že velkou neznámou zůstávají dodávky ruského plynu a ropy na západní trhy. Putin nicméně před útokem na Ukrajinu slíbil, že dodávky těchto surovin budou z Ruska pokračovat. Evropa je závislá na ruském plynu z více než čtyřiceti procent. Odborníci tvrdí, že válka na Ukrajině povede především k tomu, že evropské země zvýší úsilí, aby snížily závislost na ruském plynu i ropě. V současnosti export fosilních zdrojů do Evropy činí devadesát miliard eur ročně, uvedla Scope Ratings.