Pád elektrické hranice. Dočkáme se zlevnění elektřiny?

Už přes rok lze elektřinu z Česka prodávat a nakupovat téměř bez omezení. Pád elektrické hranice zvýšil bezpečnost a může se promítnout i do koncových cen.

Pád elektrické hranice. Dočkáme se zlevnění elektřiny?
ilustrační foto | Profimedia.cz

Pro 15. září loňského roku se nepředpokládal nijak silný vítr, nakonec však nad Baltským mořem foukalo ještě o něco méně, než hlásily předpovědi. Ve Francii nevyrábělo kvůli plánovaným i neplánovaným odstávkám několik jaderných bloků a k tomu nečekaně vypadlo i několik elektráren plynových. Jinými slovy, části Evropy neměly dostatek elektřiny a ten, kdo ji byl schopen dodat, mohl podle zákona nabídky a poptávky dost vydělat.

„V takový moment má na západních trzích elektřina velkou hodnotu. Třeba v Belgii se platí za elektřinu i tisíc eur,“ vysvětluje přes videohovor Stanislav Chvála, šéf obchodníka s elektřinou Nano Energies, který s elektřinou obchoduje jak v Česku, tak ve Francii, Nizozemsku, Rakousku, Německu, na Slovensku a právě v Belgii.

Podle dat státní společnosti OTE, organizující trh s elektřinou, tuzemští obchodníci toho dne na tisíc eur nakonec nedosáhli. Po celý den však prodávali elektřinu na export za velmi lukrativní ceny a v devět hodin večer se podařilo dostat až na 630 eur za megawatthodinu. Pro srovnání: Průměrná cena na krátkodobém vnitrodenním trhu za celý loňský rok byla 37,25 eura.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit