Otevřeli Česko? Protestů proti vládním opatřením bude přibývat

Demonstrace na pražském Staroměstském náměstí „Otevřeme Česko“ významem bezpochyby předčila všechny dosavadní. Má sílu přerůst v něco většího?

Otevřeli Česko? Protestů proti vládním opatřením bude přibývat
ilustrační foto | Michal Čížek týdeník HROT

Půda pro vcelku masové zasetí je očividně hezky zoraná. Obavy lidí rostou. Podle posledního průzkumu vnímání nebezpečí spojených s pandemií se celé čtyři pětiny české veřejnosti obávají zhoršení ekonomické situace v zemi a více než polovina se bojí zhoršení ekonomické situace vlastní domácnosti. 

Podstatná je závislost míry obav na věku, a tedy i ekonomické aktivitě. Zhoršení ekonomické situace se častěji obávají věkové skupiny starší 24 let a mladší 65 let, tedy ekonomicky aktivní lidé. Naopak méně se obávají nejmladší a nejstarší věkové kategorie. Výmluvné jsou však i údaje o tom, jak se lidé orientují v informacích o koronaviru. Zatímco skoro čtyři pětiny uvádějí, že se dobře orientují v tom, jak se chránit před nákazou, jen necelé tři desetiny lidí se dobře orientují v ekonomické podpoře ze strany vlády. Asi proto, že podpora té či oné skupiny žádná není nebo má zcela nepochopitelné a nesplnitelné podmínky.    

Na koho to hodí

A pak je tu ještě jeden moment. Vládní představitelé v čele s premiérem nevynechají příležitost, aby vinu za neúspěchy své strategie neházeli na tu či onu skupinu občanů. Hospodské, hoteliéry, vlekaře, muzikanty, herce, s vládními experty nonkonformní lékaře a právníky. Lidi, kteří šli nakupovat dárky do vládou otevřených obchodů, na pivo do vládou otevřených hospod nebo na stříhání do vládou otevřených kadeřnictví. Rodiny, které se sešly o svátcích nebo vyrazily na první sníh. A nově pak na ty, kdo jsou skeptičtí vůči očkování. Toto vrhání kamenů lidmi, kteří prokazatelně nesou největší díl viny za současný stav, především však za bezprecedentní nedůvěru veřejnosti vůči schopnosti státu aspoň jednu věc – třeba očkování – uspokojivě zvládnout, je už k nesnesení. Každé další přiložené poleno jen rozdmýchává oheň pod vroucím kotlem.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit