Otázka za pěkných pár desítek miliard

Co přijde na podzim? „Rozplatí“ se znovu dlužníci, až moratorium a všechny vládní korporátní dávky skončí?

Otázka za pěkných pár desítek miliard
Podle čerstvých statistik ČNB dosáhl objem bankovních úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům ke konci července 1,146 bilionu korun. | Tomáš Turek týdeník HROT

Statistikové upravili čísla za letošní druhé čtvrtletí a oproti loňsku se česká ekonomika podle nich meziročně propadla o minus jedenáct procent, o tři desetiny hlouběji, než zněl předběžný odhad. 

O výhře se samozřejmě mluvit nedá ani náhodou, ale realita byla o jeden procentní bod méně zlá než třeba prognózy České národní banky, natož pak medián (střední hodnota) odhadů pádu od bankovních analytiků, který byl o 3,1 procentního bodu horší.

Ani v mezinárodním srovnání to není katastrofa, ale nesvědčí to o tom, jak to vláda zvládá, ale mnohem spíše o tom, jak tvrdě zasáhla pandemie některé ekonomiky včetně těch velkých. Konkrétně Spolkový statistický úřad ve Wiesbadenu ohlásil, že Německo kleslo meziročně o 11,7 procenta a mezičtvrtletně o 9,7 procenta (v Česku 8,7 procenta). Všichni bezprostřední sousedé Česka, s čestnou polskou výjimkou, dopadli hůře. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit