Průmyslník Otava investuje miliardu do datových center

Až pět datových center plánuje vybudovat v Česku MTX Group Petra Otavy ve spojení se skupinou Invictus Development. Ty mají sloužit firmám průmyslové skupiny i k pronájmu. 

Průmyslník Otava investuje miliardu do datových center
Petr Otava | foto Hynek Glos, týdeník Hrot

Průmyslník Petr Otava expanduje se svou MTX Group do nového odvětví. Otava se spojil se skupinou Invictus Development „kryptotěžaře“ Vladimíra Vencálka a společně plánují investovat miliardu korun do výstavby moderních datových center. 

Nově vzniklá společnost DC Infrastructure Services a přidružená obchodní dcera Data Computing Power Sale plánují v České republice zbudovat celkem pět datových center. Tři centra by měly vzniknout v Čechách, dvě v Otavově domovském Moravskoslezském kraji. 

Výpočetní výkon plánují společnosti využít pro interní účely firem ze skupiny MTX, ale i k pronájmu. „S ohledem na bezpečnost informací a jistotu dlouhodobé dostupnosti výpočetního výkonu pro všech 15 našich firem jsme se rozhodli vstoupit do projektů budování moderních datových center. Přebývající výkon, který nebude využit ve skupině, chceme dále pronajímat,“ vysvětlil Otava, který v DC Infrastructure Services drží skrze MTX 51 procent. 

Pod skupinu MTX spadají společnosti jako je například obchodník s komoditami Metalimex, OKK Koksovny, výrobce válcovaných polotovarů z hliníku AI Invest Břidličná či producent válcovaných a lisovaných produktů z mědi a mosazi Měď Povrly. Nekonsolidované tržby skupiny dosáhly loni na 54 miliard korun. 

Zbylých 49 procent v nové firmě spadá pod Invictus Development, za kterým stojí Vencálek. Ten je známý především ze světa kryptoměn coby šéf společnosti Invictus Mining, která je dcerou mateřské Invictus Development. Ta nabízí zájemcům hardware pro těžbu kryptoměn, o kterou se následně i stará. 

Podle Vencálka zájem o pronájem kapacity datových center roste a společnost již eviduje zájemce z řad tuzemských i zahraničních firem. I on vidí však v investici zajištění bezpečnosti. „Jak je zřejmé z globální světové situace, je nutné mít klíčové služby ideálně na území státu. Datacentra a výpočetní výkon se posouvají do kritické infrastruktury,“ prohlásil Vencálek. Vedle datacenter se bude společnost zabývat i blockchainovou technologií či umělou inteligencí.