Ostrovní tragédie. Ekonomika totálně zkolabovala, přiznala Srí Lanka

Srí Lanka minulý týden dokonala ekonomický pád. Premiér přiznal totální hospodářský kolaps způsobený nedostatkem benzinu a špatnou úrodou.

Ostrovní tragédie. Ekonomika totálně zkolabovala, přiznala Srí Lanka
Zkorumpovaní a nekompetentní politici přivedli Srí Lanku na buben. Není benzin, kolabuje doprava a hrozí hlad kvůli špatné úrodě. | Profimedia.cz

Oficiálně je země v bankrotu už od druhé poloviny května. Neschopnost splácet závazky zahraničním věřitelům ale byla jenom začátek a ekonomický sešup Srí Lanky pokračuje dál. „Naše ekonomika kompletně zkolabovala,“ prohlásil minulý týden premiér a ministr financí Ranil Wickremesinghe.

Na Srí Lance došly zásoby pohonných hmot a další jen tak nebudou. Státní petrolejářská firma Ceylon Petroleum Corporation dluží asi 700 milionů dolarů a na dluh už jí nikdo dodávat nechce. Prakticky přestává fungovat doprava a vláda například kvůli tomu vyzvala státní zaměstnance, aby pracovali z domova. V rozvratu je také zemědělství. Kvůli špatné úrodě dříve soběstačný ostrov nemá dostatek rýže, farmáři krachují a hrozí hlad. To vše doprovázejí čím dál ostřejší protesty a demonstrace nespokojených lidí.

Příčin současné mizerie je hned několik a většina z nich má společného viníka: až neuvěřitelně neschopné, zkorumpované a nekompetentní politiky. Těm stačilo ke zruinování ekonomiky několik let.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit