Komentář: Největší zelená fantasmagorie o vašich radiátorech za stovky miliard

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Celý článek
0

Ruští oligarchové opustili trh se superjachtami, jejich prodej klesl

Prodej luxusních jachet klesl v minulém roce až o čtyřicet procent. Důvodem je stažení ruských zákazníků z trhu po začátku války na Ukrajině.

Prodej luxusních jachet klesl v minulém roce až o čtyřicet procent. Důvodem je stažení ruských zákazníků z trhu po začátku války na Ukrajině.

Celý článek
0

Emun spouští v Česku nový private equity fond. Zaujme správce rodinného majetku, nadace nebo církve

Nový fond GPE se zaměřuje na investice do globálního soukromého kapitálu. Podle společnosti Emun zpřístupní menším investorům příležitosti, které jsou běžně určené pouze pro velké investiční instituce.

Nový fond GPE se zaměřuje na investice do globálního soukromého kapitálu. Podle společnosti Emun zpřístupní menším investorům příležitosti, které jsou běžně určené pouze pro velké investiční instituce.

Celý článek
0

Orbán a Le Penová se posmívají Bruselu: Korupce z Kataru je lepší než z Kremlu?

Nejznámější evropští proruští politici – maďarský premiér Viktor Orbán a francouzská opoziční politička Marine Le Penová – využili korupční skandál v Evropském parlamentu ke své obhajobě, že podporují Putinovo Rusko výměnou za finance.

Orbán a Le Penová se posmívají Bruselu: Korupce z Kataru je lepší než z Kremlu?
Viktor Orbán v Evropském parlamentu, ilustrační foto | Shutterstock.com

Le Penové a Orábanovi se nelíbí, že jsou kritizováni za to, že sympatizují se současným Ruskem, které od roku 2000 ovládá Vladimir Putin, a podporují ho. Přitom špičky Evropského parlamentu, bruselské neziskové organizace a odbory jsou korumpovány katarským režimem, aby arabskou zemi chválily a zavřely oči před porušováním lidských práv v zemi bohaté na zemní plyn.

Brusel v posledních měsících vidí v Kataru klíčového spojence, který má nahradit dodávky ruského zemního plynu a nyní si užívá pozornosti jako pořadatel mistrovství světa ve fotbale, ačkoli není fotbalovou zemí. 

Maďarský premiér a neúspěšná kandidátka na francouzskou prezidentku poukazují na dvojí metr v chování Bruselu, který nadbíhá autoritářskému a korupčnímu režimu v Dauhá, zároveň ale kritizuje a sankcionuje Moskvu, která už přes devět měsíců válčí na Ukrajině. Navíc Orbán je bruselskými úředníky kritizován i za to, že nerespektuje zásady právního státu, a stejné pochyby vyvolává i Le Penová, pokud by obsadila Elysejský palác. 

Nyní oba využívají jeden z největších korupčních skandálů bruselských orgánů k další kritice Evropské unie a proevropskému establishmentu, který je sám korumpován katarskými šejky, ale „kádruje“ ostatní evropské politiky, kteří s unijní politikou nesouhlasí. 

Le Penová: Vláčeli nás bahnem

„Vláčeli nás bahnem kvůli naprosto transparentnímu a legálnímu úvěru od První česko-ruské banky,“ stěžuje si dlouholetá šéfka Národního sdružení (dříve Národní fronta), která žezlo ve straně předala letos v listopadu mladšímu nástupci, sedmadvacetiletému europoslanci Jordanu Bardellovi. 

Reaguje na to, že si její nacionální a populistická strana v roce 2014 půjčila „od Kremlu“ devět milionů eur (194 milionů korun). „Ve stejné době Katar poskytoval kufry plné hotovosti všem těmto zkorumpovaným lidem, kteří jsou údajně v ‚táboře dobra‘,“ rýpla si do vedení europarlamentu.

Jeho místopředsedkyně z Řecka Eva Kailiová a její partner, Ital Francesco Giorgi, byli zatčeni belgickou policií kvůli podezření z korupce, praní špinavých peněz a účasti v organizované zločinecké skupině. 

V jejich bytě policisté zadrželi 600 tisíc eur v hotovosti (14,6 milionu korun). Oba v minulosti chválili katarský režim a jeho pokroky v ochraně lidských a pracovních práv. Přitom během přípravy světového šampionátu ve fotbale zemřelo několik tisíc zahraničních dělníků při stavbě nové infrastruktury a stadionů. Mezi zadržené patří i šéf mezinárodní konfederace odborových svazů Luca Visentini.

Také Orbán se začal na sociálních sítích posmívat představitelům Evropského parlamentu, kteří Maďarsko dříve kritizovali za masivní korupci v zemi. A přisadili si i polští politici ze strany Právo a spravedlnost (PiS), kteří jsou také kritizováni bruselskými institucemi, že reformou Ústavního soudu porušují zásady právního státu v zemi. 

„Kde je problém s právním státem? V Polsku, nebo v Evropské unii?“ uvedl polský europoslanec Dominik Tarczyński. Další poslanec PiS Bogdan Rzońca prohlásil, že Evropský parlament není transparentní institucí a korupcí v řadách evropských socialistů jen zesměšňuje celou Evropskou unii. 

Von der Leyenová pod větším tlakem

I když korupci v rétorické rovině odsoudila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a slíbily protikorupční tažení ve všech unijních orgánech, které zaměstnávají šedesát tisíc byrokratů z celé Evropy, kritici Bruselu tvrdí, že se fakticky stejně nic nezmění. 

„Evropská unie ráda dává lekce celému světu. Dává lekce Maďarsku. Dává lekce Polsku. Dokonce dává lekce evropské pohraniční agentuře Frontex. Bylo by mnohem lepší začít uklízet svůj vlastní dům,“ reagoval francouzský europoslanec za Národní sdružení Philippe Olivier, jenž je blízkým spolupracovníkem Le Penové. Věří, že ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2024 posílí strany, které jsou nyní terčem kritiky Bruselu. 

Von der Leyenová je už nyní pod tlakem kvůli neprůhlednému vyjednávání o cenách vakcín proti covidu s americkou farmaceutickou společností Pfizer. Je kritizována novináři, že s médii nekomunikuje transparentně. Také na začátku korupční kauzy s katarským režimem reagovala na dotazy novinářů mlčením