Opičí neštovice potvrzeny i v Česku

Česká republika má oficiálně první případ opičích neštovic. Informoval o tom Státní zdravotní ústav.

Opičí neštovice potvrzeny i v Česku
Kožní příznaky opičích neštovic | foto Shutterstock.com

„Národní referenční laboratoř pro průkaz infekčních agens elektronovou mikroskopií předběžně potvrdila první případ opičích neštovic v České republice. Vzorek přijala k vyšetření z jednoho z pražských lůžkových zařízení,“ uvedl Státní zdravotní ústav

Hygienická stanice proto okamžitě začala trasovat rizikové kontakty nakažené osoby. Podle dostupných informací mohlo dojít k nákaze začátkem května na hudebním festivalu v Antverpách.

„Po návratu začala osoba vnímat první nespecifické příznaky, od zarudlých až slzících očí přes postupný výskyt vyšších tělesných teplot, od 37,5 do 39 stupňů, až po výsev bolestivých pupínků na pokožce připomínajících akné na určitých částech těla. Pupínky se postupně měnily v praskající puchýřky, které po prasknutí bolet přestaly,“ sdělila Zdeňka Shumová, ředitelka pražské hygieny.

Národní laboratoř zkoumala celkem tři podezření na nákazu. První se potvrdila předběžně v jedenáct hodin dopoledne. K definitivnímu potvrzení má dojít po důkladnějším testování v příštím týdnu.

Opičí neštovice patří do stejné skupiny jako pravé neštovice. Jsou však méně nebezpečné a poměrně vzácné. Mezi jejich příznaky patří výrazná hrbolatá vyrážka, horečka a bolesti hlavy. Šíří se hlavně pohlavním stykem, zvýšené riziko platí u homosexuáů.

Státní zdravotní ústav upozorňuje, že podle dosavadních poznatků k zamezení přenosu nákazy nemusí při sexuálním kontaktu plně zabránit ani použití kondomu. Nákaza opičími neštovicemi se může drobnými kapénkami při déle trvajícím úzkém tělesném kontaktu přenést také respirační cestou. 

„V případě výskytu příznaků onemocnění bude nemocným doporučena okamžitá samoizolace s výjimkou účasti na lékařském vyšetření či laboratorním testování a dále bezprostřední informování registrujícího praktického lékaře. Osoby v riziku onemocnění by dále až do okamžiku definitivního vyloučení nákazy měly omezit osobní kontakty s malými dětmi, těhotnými ženami a osobami se sníženou imunitou,“ uvádí úřad.

První případ opičích neštovic byl v Evropě zaznamenán 7. května ve Velké Británii. Od té doby se nákaza rozšířila do dalších zemí, včetně Belgie, Nizozemska, Švédska, Německa či Rakouska.