Olympijská PR katastrofa. Japonsko schytává reputační rány

Japonsko se chtělo prezentovat jako země budoucnosti. Místo toho vylézají na povrch zažité stereotypy a předsudky.

Olympijská PR katastrofa. Japonsko schytává reputační rány
ilustrační foto | Profimedia.cz

O rok odložené olympijské hry v Tokiu ještě ani oficiálně nezačaly, už teď ale pořadatelé řeší velké problémy. A nejde jen o covid, ale také o reputaci. Už několik vysoce postavených osob v pořadatelské hierarchii totiž muselo kvůli hříchům z minulosti odstoupit.

Nejnovější kauza se točí kolem Kentara Kobajašiho, který měl na starost režii pátečního zahajovacího ceremoniálu. Jen den před slavností byl ale odvolán. Na veřejnost se totiž dostalo video z jeho komediálního vystoupení z roku 1998, v němž si dělal legraci z holokaustu, který údajně nazval „hrou na zabíjení Židů“.

S okamžitou reakcí přišlo Centrum Simona Wiesenthala, židovská organizace pro lidská práva. Ve svém prohlášení uvedlo, že jakékoli spojení Kobajašiho s olympijskými hrami by znectilo památku šesti milionů Židů, kteří během holokaustu zemřeli. „Zjistili jsme, že Kobajaši ve svém představení použil frázi, jež zesměšňuje historickou tragédii,“ uvedla šéfka organizačního výboru Seiko Hašimotová a přidala omluvu.

Ostatně bývalý šéf organizačního výboru byl středem dalšího skandálu. Čtyřiaosmdesátiletý bývalý premiér Joširó Mori si v únoru veřejně postěžoval na ženy ve výkonném výboru, které podle něj moc mluví, což označil za „otravné“. Odstoupit nejprve odmítal, po nátlaku a sílící kritice ale neměl jinou možnost.

Nedávno stejný osud potkal i hudebníka Keiga Ojamadu, který skládal hudbu pro slavnostní ceremoniál. I jeho dohnala minulost. V médiích se totiž objevily informace, že v mládí ve škole šikanoval spolužáky, často i ohavným způsobem. Kromě toho, že je zavíral do papírových krabic, je údajně nutil jíst výkaly či masturbovat. Otevřeně si pak dělal legraci z lidí s postižením.

„Tokio 2020 se mělo stát platformou, která ukáže nové Japonsko, jež bude sebevědomě čelit budoucnosti. Místo toho vidíme odkaz starého Japonska, které se utápí v předsudcích a zastaralých stereotypech,“ okomentoval problémy pořadatelů pro web CNBC Bob Pickard z agentury Signal Leadership Communication. Když se k tomu přičte nebezpečí pandemie, hrozí podle něj naprostá PR katastrofa.

Pátečnímu zahajovacímu ceremoniálu nebude moci přihlížet veřejnost. Zúčastní se ho jen 950 lidí, včetně 15 státníků. Nebude mezi nimi bývalý premiér Japonska Šinzó Abe, který byl přitom jedním z největších zastánců konání her v japonském hlavním městě.

Konání olympijských her přímo v Japonsku provází skepse. Z nedávného výzkumu vyplynulo, že 68 procent dotázaných zpochybňuje schopnost pořadatelů vypořádat se s nástrahami covidu-19 a 55 procent respondentů z Japonska si konání her nepřeje vůbec.