OKD prodlouží těžbu minimálně do konce roku 2023. Produkci navyšují také hnědouhelné firmy

Potvrzeno. Společnost OKD prodlouží těžbu černého uhlí.  Koncem minulého týdne to sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura.

OKD prodlouží těžbu minimálně do konce roku 2023. Produkci navyšují také hnědouhelné firmy
Ilustrační foto | Shutterstock.com

Firma původně plánovala, že dobývání uhlí ukončí v letošním roce. Jak jsme již ale dříve v Hrotu informovali, podnik kvůli současné energetické krizi začal na popud svého majitele, státu, zkoumat možnosti, jak v těžbě uhlí pokračovat i v dalších měsících a letech. Mimo jiné kvůli vysokým cenám zemního plynu a nejistotě panující kolem jeho dodávek z Ruska se totiž v posledních měsících výrazně zvýšila poptávka po uhlí.  

Těžba bude prodloužena minimálně do druhého kvartálu roku 2023, produkce by měla příští rok dosáhnout 1,3 milionu tun uhlí. Do poloviny roku 2023 by se mělo také rozhodnout, zda firma prodlouží těžbu až do roku 2025.

„S ohledem na vývoj na světových trzích, vysokou domácí poptávku a další události už OKD počítá s dalším prodloužením,“ řekl týdeníku Hrot zdroj z vedení firmy. 

„Rozhodnutí o prodloužení těžby vychází ze tří důležitých skutečností. Zaprvé ze snahy vlády a ministerstva financí zajistit dostatek uhlí minimálně pro dvě následující topné sezony, zadruhé z obrovské poptávky tuzemských zákazníků, kterou vyvolaly výpadky dodávek černého uhlí z Východu kvůli ruské agresi na Ukrajině, a zatřetí z dostatečně vysokých cen černého uhlí na světových trzích, které udržují OKD v zisku,“ uvedl Stanjura na tiskové konferenci.

Na rostoucí poptávku po uhlí reagují i firmy, které těží hnědé uhlí. Některé již těžbu zvýšily, další se k tomuto kroku chystají.