Odvaha na billboardech, opatrnost v programech

Na billboardech opozice při kritice chyb vlády ukazuje svaly. Z programů ale čiší strach přiznat, že úklid po Babišovi nebude bezbolestný.

Odvaha na billboardech, opatrnost v programech
Piráti se Starosty se vyšších daní neobávají. Ani oni ale nechtějí nikoho naštvat, návrhy by přinesly jen „drobné“. | Michal Čížek týdeník HROT

Ekonomický program vlády Andreje Babiše se ve druhém, pomalu končícím volebním období postupně smrskl na okázalé utrácení. Přítrž mu neučinila ani pandemie čínské chřipky, spíš naopak. Kabinet využil už tak obřích stamiliardových schodků způsobených podporou zavřené ekonomiky a přibalil k nim pár desítek miliard navrch.

Pokud se někdo opatrně zeptal, zda je doba největších sekyr v eráru za historii Česka správnou dobou na zásadní snižování daní a naopak zvyšování důchodů nebo platů státních zaměstnanců, dostal odzbrojující odpověď: Copak si to babičky, dědečkové, sestřičky nebo učitelé nezaslouží?

Výsledkem je slušná kupa ekonomických problémů, které Andrej Babiš a jeho skvadra přenechají budoucí vládě. Mají jeden zastřešující motiv: rozvrat veřejných financí.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit