Odpírače bych dotáhl za límec na covidové oddělení, říká mikrochirurg Svoboda

Svatopluk Svoboda patří mezi zakladatele mikrochirurgie v Česku a v 70 letech je patrně nejstarším aktivním mikrochirurgem na světě.

Odpírače bych dotáhl za límec na covidové oddělení, říká mikrochirurg Svoboda
Svatopluk Svoboda | Tomáš Novák týdeník HROT

Většinu času věnuje profesor Svoboda „normálním“ pacientům v pražské vinohradské nemocnici, kde i v době covidové pomáhá pacientům s nádorovými onemocněními a při akutních úrazech. „Ruce se mi zatím netřesou,“ ujišťuje s úsměvem. Peníze se však v jeho oboru vydělávají jinde. „Kdo dělá estetiku, vydělá si za pár dní tolik jako ve špitále za celý měsíc. Navíc to má bez služeb o víkendech a v noci, bez stresu,“ říká Svoboda a dodává, že největším hitem současné plastické chirurgie jsou labioplastiky.

Předpokládám, že jako lékař jste už naočkovaný proti covidu-19. Cítíte se bezpečněji?

Jako zdravotník setkávající se s pacienty prakticky v první linii očkovaný jsem. Ale jako lékař také vím, že žádné očkování proti čemukoli nikdy stoprocentně nechrání. Existuje mnoho pacientů s covidem-19, které tato choroba skolila, přestože byli očkovaní. Možná se o něco bezpečněji cítím, to ale neznamená, že jsem se přestal chovat zodpovědně a přestal dodržovat základní protiepidemická opatření. To je ostatně jediná možnost, jak se přenosu choroby účinně bránit – dodržovat všechna nařízení a doporučení. Na pracovišti, na veřejnosti i doma. Všechny ty „odpírače“ bych nejraději dotáhl za límec na oddělení s covidovými pacienty a nechal je tam týden pracovat.

Jak pandemie zasáhla do vaší práce ve vinohradské nemocnici? Museli jste odkládat naplánované operace?

Koronavirová pandemie zasáhla naprosto všechny obory medicíny, plastickou chirurgii nevyjímaje. Na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady jsou zcela zásadně omezeny operace, které nejsou nezbytně nutné – prakticky se v současné době provádějí pouze u nádorových onemocnění a samozřejmě se ošetřují akutní úrazy. Výrazně byl omezen i počet lůžek na klinice, zejména proto, že není dostatek ošetřujícího personálu – zdravotních sester a lékařů, kteří pracují na odděleních pro covidové pacienty. Tato péče je nyní nejdůležitější. Mnoho naplánovaných zákroků, které nejsou nezbytně nutné, je odloženo na neurčito a pacienti se musejí smířit s tím, že na takové operace musejí počkat, možná i více než rok.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit