Odkaz transformace Občanského fóra: 30 let stále o tomtéž

Politika vzniklá zdola, možná málo intelektuální či noblesní, ale zato ryzí a autentická, před třemi desetiletími zvítězila nad elitářstvím. Dnes stojíme před podobnou výzvou.

Odkaz transformace Občanského fóra: 30 let stále o tomtéž
Václav Klaus | Profimedia.cz

Právě před 30 lety končila první a začala se psát druhá kapitola české pluralitní politiky. Občanské fórum (OF), vzniklé jako hnací motor sametové revoluce, dostatečně širokospektrální, aby tuto roli mohlo hrát, se v lednu 1991 rozhodlo přeměnit v politickou stranu s jasným programem a individuálním členstvím. OF, které nejprve ovládlo ulice českých a moravských měst, pak většinu významných politických funkcí ve státě a to vše stvrdilo drtivým vítězstvím v prvních svobodných volbách, stále více připomínalo obra na hliněných nohách. Příčinou byly vnitřní spory takřka o všechno.

Lednovému rozhodnutí o přeměně v politickou stranu předcházelo překvapivé zvolení Václava Klause prvním a posledním předsedou OF. Rozhodla o tom koalice regionů a nespokojenců s dosavadní politickou rozplizlostí, jež na sněmu získala většinu. Menšinový proud zastánců hnutí se však s přeměnou OF ve stranu nesmířil. Východiskem ze situace se staly únorové lánské dohody, které stanovily podmínky rozpadu OF, na jehož troskách vznikly dva nástupnické subjekty - Občanská demokratická strana a Občanské hnutí.

Analogické momenty

Při etablování OF zvítězil antistranický apel, s nímž toto uskupení vyhrálo první svobodné volby. Heslo „Strany jsou pro straníky, Občanské fórum je pro všechny“ bylo vyústěním utkvělé představy části intelektuálů o tom, že se na nás Západ dívá a díky naší inspiraci se rád zbaví přežité struktury politických stran, kterou nahradí širokými hnutími, kde prim hrají silné a nezávislé osobnosti. A ovšem, také se výborně trefilo do společenské atmosféry. Kvůli diskreditaci komunistickým režimem se strany a stranictví ocitly na pranýři.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit