Snad nepřijde zdivočelý pes

Půl roku intenzivně bojoval o holé přežití. Jeho módní byznys ochromil covid a související vládní opatření. Teď má Ladislav Blažek, majitel stejnojmenné značky pánské módy, připravený plán, jak z toho ven

Snad nepřijde zdivočelý pes
Ladislav Blažek | foto Tomáš Novák týdeník HROT

V jeho vlajkové prodejně v Nekázance v centru Prahy je božský klid, což ho dvakrát netěší. Jen švadlena v přední části nedostatkem práce viditelně netrpí, když odbavuje individuální zakázky z e-shopu. V krásně nasvíceném designovém prostoru byste jen těžko hledali firmu na hraně bankrotu. Ale ano, Ladislav Blažek, majitel stejnojmenné značky pánského oblečení, skutečně tak trochu přežil svou byznysovou smrt. Loňské tržby, které se tradičně pohybují kolem půl miliardy korun, se kvůli covidu smrskly zhruba o 200 milionů a firmu drtí mnohamilionové dluhy. Dvě desítky obchodů má už zase několikátý týden zavřené a více než sto zaměstnanců nemá doslova do čeho píchnout.

Blažek neváhal a už na konci léta poslal firmu Blažek Praha, která zajišťuje jeho retailový byznys, do ochranného moratoria. Od té doby nezahálel a společně s právníky a poradci ladil způsob, jak svou společnost zachránit. Zásadní bylo, že dokázal přesvědčit své největší věřitele, aby mu dali šanci pokračovat a část svých dluhů odepsali. Zbytek, celkem 24 milionů korun, jim bude dle reorganizačního plánu byznysmen splácet z provozu v příštích třech letech. Klíčová byla podpora Komerční banky, která z 87 milionů korun, jež Blažek Praha svým věřitelům dluží, drží přes polovinu, přesně 45 milionů. Věřitelé tedy dostanou zpět zhruba třetinu a firma s třicetiletou historií v čele se svým zakladatelem má šanci pokračovat ve svém podnikání. Jeho plánům dal minulý týden zelenou také soud.

Vypadáte odpočatě. Čím to?

Děkuju, ale rozhodně se tak necítím. Svátky byly pro mne hodně intenzivní a psychicky náročné období z hlediska práce. Od léta s právníky a poradci ladíme postup, jak dál naložit s firmou. Jsem rád, že se nám podařilo dát dohromady reorganizační plán, který soud i věřitelé přijali.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit