Očkování pod šibenicí

Fialova vláda sice v polovině ledna smetla ze stolu plán předchozího Babišova kabinetu na povinné očkování starších lidí a vybraných profesí, ale bylo by správné se k tomuto tématu začas vrátit – ideálně v době, kdy nebudou přibývat desítky tisíc nakažených koronavirových pacientů, tedy kdy bude čas s chladnou hlavou nezaujatě posoudit, jestli povinná vakcinace alespoň vybraných skupin obyvatel nedává smysl

Očkování pod šibenicí
ilustrační foto | Profimedia.cz

Při této odborné debatě se přitom nemusí řešit pouze covid-19, v úvahu připadá třeba i možné povinné očkování části veřejnosti proti sezonní chřipce.

Ostatně těmto úvahám se nevyhneme už jen kvůli „tlaku“ zvenčí. Rakousko jako první evropská země zavádí od února povinné plošné očkování svých obyvatel. Kdo se bez zákonného důvodu bude injekci vyhýbat, hrozí mu pořádně mastná pokuta – v přepočtu až zhruba 88 tisíc korun. V Německu zase do poloviny března musejí být proti covidu-19 naočkováni zdravotníci, pečovatelé a záchranáři, případně být z infekce vyléčeni, jinak nemohou své profese zastávat. Současně se v zemi spustila vážná debata o zavedení plošné povinné vakcinace od letošního léta.

Když česká vláda odmítla povinné očkování pro vybrané skupiny občanů, zdůvodnil to premiér Petr Fiala (ODS) tím, že kabinet nechce prohlubovat příkopy ve společnosti. Zlověstná šibenice, která se minulý týden objevila na pražské demonstraci proti proticovidovým opatřením, ukázala také to, jak si mnozí antivaxeři zasypávání těchto příkopů představují: pouze ze strany zastánců očkování. Zasypávat se ale musí z obou stran.