OSN vytáhla proti zabijácké umělé inteligenci. Chce zákaz autonomních zbraní ve válkách

Pokud samočinný dron omylem zabije civilisty, kdo za to bude odpovědný? Moderní konflikty přinášejí otázky, na které etika teprve hledá odpověď. Proti robotům-vojákům vznikla i rozsáhlá petice.

Pokud samočinný dron omylem zabije civilisty, kdo za to bude odpovědný? Moderní konflikty přinášejí otázky, na které etika teprve hledá odpověď. Proti robotům-vojákům vznikla i rozsáhlá petice.

Celý článek
0

50 milionů malým firmám. Skupina eRockets chce pomoci začínajícím e-shopům

České e-shopy často nedokážou kvůli silné konkurenci růst: jejich rozvoj brzdí nízké marže. Tuzemskému e-commerce chce nyní pomoci investiční skupina eRockets.

České e-shopy často nedokážou kvůli silné konkurenci růst: jejich rozvoj brzdí nízké marže. Tuzemskému e-commerce chce nyní pomoci investiční skupina eRockets.

Celý článek
0

Změnit práci, zahrát hru. LinkedIn zavede gaming, aby vám ukradl víc času

Původně byznysová sociální síť sáhne k průlomovému kroku a zavede ve své platformě hraní her. Firmy tak už nebudu soupeřit jen v zisku, ale i ve skóre svých zaměstnanců.

Původně byznysová sociální síť sáhne k průlomovému kroku a zavede ve své platformě hraní her. Firmy tak už nebudu soupeřit jen v zisku, ale i ve skóre svých zaměstnanců.

Celý článek
0

Očkovací turistika. Rodiče vozí malé děti do Vídně

Někteří čeští a slovenští rodiče nechtějí čekat, až budou moci naočkovat proti covidu-19 své malé děti, a jezdí proto do Vídně, kde se s vakcinací začalo už před několika týdny – dokonce ještě před oficiálním schválením Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Očkovací turistika. Rodiče vozí malé děti do Vídně
Očkování dětí, ilustrační foto | Shutterstock.com

Dosud platilo doporučení pro vakcinaci dětí od dvanácti let, minulý týden ale EMA rozhodla, že je možné dát injekci už od pěti let. Následně ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že registrace dětí ve věku pět až jedenáct let by se měly spustit 13. prosince. První vakcíny Pfizer/BioNTech by měly do Česka dorazit v týdnu od 20. prosince. Zatím je objednáno 300 tisíc dávek. 

Podle EMA jsou přínosy vakcinace především u dětí, které mají doprovodná onemocnění vedoucí k případnému vážnému průběhu nemoci covid-19. Český Státní ústav pro kontrolu léčiv na svém webu uvedl, že dávka podávaná dětem bude asi třetinová.

Směr Rakousko

Až se spustí vakcinace v českých očkovacích centrech, některé děti už budou několik týdnů po injekci. Jejich rodiče totiž s nimi vyjeli do Vídně. Rakouská metropole začala experimentálně očkovat malé děti už začátkem listopadu. Od počátku byl o vakcínu ohromný zájem, takže si rodiče brzy zarezervovali termíny pro všech více než devět tisíc dávek až do konce roku. Tamní radnice proto pořídila dalších více než padesát tisíc dávek vakcíny.

Mezi těmi, kdo si rezervují injekci, jsou rovněž Češi a Slováci. A o své zkušenosti a rady se dělí na Facebooku.

„Po potratové turistice tu máme očkovací turistiku,“ napsala nedávno v jedné facebookové skupině Kateřina B. „Je skvělé, že nám rodiče hlásí, že se vydali do Rakouska, kde se jde zaregistrovat, když jste občan EU, a mají konečně očkované děti z kategorie pět až jedenáct let proti covidu-19. Je smutné, že to musí být takhle komplikované. Nepochopím, proč Česko čeká na dodávku ‚dětských vakcín‘, když je to ta samá vakcína Pfizer, jen třetina dospělé dávky. Ale hlavně že už alespoň s výletem do Rakouska existuje možnost, jak děti chránit.“

Svůj „očkovací výlet“ do rakouské metropole popsal například Pavel H. Byl to vlastně návod pro ostatní zájemce. Proto začíná tím, že z hlavního vídeňského nádraží je zapotřebí jet metrem U1 směrem na Leopoldau a vystoupit na stanici Kaisermühlen, kde se nachází očkovací stanice. 

„Před centrem u kontejneru si vyzvedněte formulář. Vyplnit jej můžete tam nebo až uvnitř. Bohužel jsou jen německy. V budově se dospělí očkují dole, děti nahoře. Nejprve jdete ke stolečku se dvěma pracovníky, kteří si od vás vezmou vyplněný formulář, pas dítěte a občanku nebo pas rodiče. Zeptají se na e-card, ale stačí říct, že nemáte, a je to,“ uvedl Pavel H.

Uvedl, že nevadí, pokud s sebou nemáte mezinárodní očkovací průkaz, protože vám ho na místě vyrobí. Pak zájemci dostanou papírek s číslem a zamíří na krátký pohovor k dětské lékařce. Odtud se už jde do očkovací budky. „Tam odevzdáte formulář, papírek s číslem, dítě dostane včeličku, bonbon a jdete si na patnáct minut sednout. Všichni jsou hrozně milí, většina mluví anglicky,“ popsal Pavel H. 

Třetí dávka

Ve vídeňském očkovacím centru si nechal píchnout ještě třetí dávku vakcíny. „Zde je potřeba mít data aplikace první i druhé dávky, aby to mohli zadat do toho očkováku. Největší radost by asi měli z papírového dokladu, ale datum druhé dávky bylo v Grüne Passu (jejich obdoba Tečky, kterou jsem si nainstaloval) a jako datum první dávky jim stačila moje fotka náplasti, co jsem si ten den udělal,“ uvedl Pavel H.

Dodal, že celá procedura trvala asi půldruhé hodiny. „Nikdy se nijak zvlášť nečekalo. Nikdo po nás nechtěl ten eTicket z registračního webu,“ dodal Pavel H., který do Vídně dorazil z Brna.

„Díky za užitečné info, taky už se chystáme,“ reagovala na tento příspěvek žena, která se podepsala jako Tereza. Na Facebooku například nechybí ani odkaz na rakouský očkovací formulář. „My máme termín v pondelok na 11:16,“ přidal se slovenský tatínek Matúš P. „Berieme pasy, kartičky poistenca a pre istotu medzinárodný očkovací preukaz. Do kartičky o očkovaní od doktorky sa nám toto očkovanie už nezmestí, tá je plná, keďže deti majú všetko absolvované.“

Až 90,9 procenta

Vakcínou Pfizer/BioNTech jsou nyní v Evropské unii očkováni lidé od dvanácti let. U mladších dětí do pěti let použití této očkovací látky schválily Spojené státy, Kanada a coby experiment právě zmiňovaná Vídeň.

Díky snížení věkové hranice bude potenciální maximální proočkování české populace až 90,9 procenta. V současné době při očkování od dvanácti let to bylo 87,2 procenta. Alespoň jednu dávku dostalo už více než sedmdesát procent lidí starších než dvanáct let.

„Nejčastější nežádoucí účinky u dětí ve věku pět až jedenáct let jsou podobné jako u dospívajících a dospělých ve věku dvanáct a více let. Patří mezi ně bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, zarudnutí a otok v místě vpichu, bolest svalů a zimnice. Tyto účinky jsou obvykle mírné nebo středně závažné a zlepší se během několika dnů po očkování,“ uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv.