Obvinění Fica může ovlivnit celou střední Evropu. Doufejme, že policie má dobře nabito

Pokud by se obvinění Fica a Kaliňáka neprokázalo, hrozil by Ficův návrat k moci a tím i další eroze demokracie ve střední Evropě.

Obvinění Fica může ovlivnit celou střední Evropu. Doufejme, že policie má dobře nabito
Slovenská policie obvinila expremiéra Roberta Fica (na snímku) a exministra vnitra Roberta Kaliňáka z několika trestných činů, včetně založení zločinecké skupiny a ohrožení daňového tajemství. | foto Shutterstock.com

Slovenská policie obvinila expremiéra Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka a bývalé vysoké policejní důstojníky včetně policejního prezidenta z trestných činů založení a zosnování zločinecké skupiny. Všem navíc hrozí i obvinění z dalších závažných trestných činů. 

Je to samozřejmě bomba, ale rozhodně to není žádný blesk z čistého nebe. Kolem obou politiků a elitních policistů se lidé z protikorupčních útvarů točili už drahnou chvíli. O Ficově spojení s podnikateli různého typu navíc slovenští investigativní novináři píší od okamžiku, kdy se nejúspěšnější politik posledních dvou dekád poprvé objevil na scéně. 

Fico nepochybně patří k politikům, kteří vzbuzují emoce. A to zhusta negativní. Jeho vřelé vztahy k Putinovu Rusku, které projevuje i po agresi proti Ukrajině, zavdávají důvody pro to, aby mnozí čeští politici nyní propukli v jásot. A neziskové organizace nebo protikorupční aktivisté v tom zase mohou vidět důkaz toho, že boží mlýny melou.

Namístě je však velká zdrženlivost.  

Předně proto, že i pro trestně stíhané politiky platí presumpce neviny. Alespoň tedy v rovině trestněprávní, v té politické je to daleko složitější. Odsoudit je má právo jedině soud.

Snad mají nabito

Dále je podstatné, že Fico je aktivní politik. A momentálně lídr nacionálně-levicové strany Směr – sociální demokracie, která soupeří s jinou levicovou formací Hlas – sociální demokracie o místo nejsilnější slovenské strany. V průzkumech si obě tyto strany už dlouho udržují velký náskok před kteroukoli z vládních stran. Slovenské vládní strany se dlouhodobě propadají a mohou si za to jen a jen samy. Proto hrozí, že celá aféra praskne jako bublina. Fico už teď křičí, že se „jedná o politickou mstu a pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany“.

Nedej bože, aby se ukázalo, že má zrnko pravdy. V tu chvíli bude mít oběma nohama nakročeno k vyvolání předčasných voleb a triumfálnímu návratu k moci.

 

Předčasné volby by mohly mít nejen šílené vnitropolitické dopady, ale i mezinárodní důsledky. Sousední Slovensko je součástí stejných spojeneckých bloků jako Česko. Buďme za to rádi a přejme si, aby to vydrželo co nejdéle. Taktéž si přejme, aby slovenská vláda držela basu v tak zásadních věcech, jako je postoj k Putinovi. To vše by v případě Ficova návratu velmi pravděpodobně přestalo platit. 

Navíc je třeba se dívat přinejmenším za dva rohy. Slováci se při posledních parlamentních volbách tak tak zbavili otevřených zastánců zločinného Slovenského státu v čele s Kotlebou. Každý velký skandál jen dál diskredituje slovenskou demokracii, což je ta nejlepší půda pro návrat extremistů ve staré, případně nové a ještě nebezpečnější podobě.

Přáním nás všech by proto nyní mělo být, aby se ukázalo, že slovenští policisté měli a mají nabito ostrými. Že tak činí bez politické objednávky. A že Fico, Kaliňák a další obvinění opravdu stanou před soudem, který spravedlivě rozhodne o jejich vině, či je zprostí obžaloby. Jakákoli jiná alternativa bude mít nedozírné následky. Pro celou (střední) Evropu.