Obávám se nástupu populistů, říká investor Karel Obluk

Karel Obluk v minulosti pomohl vývojářské společnosti AVG na americkou burzu. Dnes vyhledává nové investiční příležitosti a pomáhá perspektivním společnostem k rozvoji.

Obávám se nástupu populistů, říká investor Karel Obluk
Karel Obluk | foto Tomáš Novák týdeník HROT

„Jako investora mě zajímá, jaké plány mají lidé s firmou za deset i více let. Někteří politici se tu ale ucházejí o hlasy voličů, mají nést odpovědnost za celý stát, a přitom nemají ani představu, jak to tu má vypadat za rok,“ říká podnikatel ve velkém rozhovoru pro týdeník Hrot..

Obluk je ve světě investic aktérem světového významu. Jako partner působí v mezinárodní investiční skupině Evolution Equity Partners. Fond disponuje více než miliardou dolarů na investice v Evropě a Severní Americe. Česku však zůstává věrný a jako takzvaný andělský investor soukromě podporuje nadějné startupy.

„U investic za soukromou osobu se mohu více zaobírat vlastními kritérii, přičemž tolik nezáleží na tom, o jak vysokou částku jde. Jsou to totiž moje peníze, a pokud se projekt z různých důvodů nevydaří, dokážu s tím žít. V takovém případě si užívám ten komfort vybírat si projekty podle toho, jak mně osobně se líbí. Klíčový je dobrý nápad. Přičemž vůbec nemusí jít o nápady z mého oboru, tedy z informatiky. Občas se stane, že si čtu podklady, vlastně jim zase až tolik expertně nerozumím, ale přijdou za mnou lidé, se kterými moc chci spolupracovat. Pokud mi předloží projekt se zajímavým nápadem, přivřu tam oči nad daty a řeknu si, že by mě to mohlo bavit,“ říká Obluk.

Jednou začas má Obluk nutkání okomentovat společenské dění, činí tak prostřednictvím profilu na sociální síti X. Velmi kritický je k politikům, ale trápí ho rovněž špatná nálada, kterou u Čechů často spatřuje. „A to se ještě držím, protože kdybych si neudržoval určitý odstup, musel bych sáhnout i k ostřejším výrazům. Moje nespokojenost má více rovin. Jedna z nich je o tom, že nejsem hluchý a slepý a vnímám, jak si velká část lidí neustále na něco stěžuje. Jenže mi není dvacet ani třicet, takže mohu srovnávat. Vyrůstal jsem za komunismu, v té takzvané rozvinuté socialistické společnosti. Můj táta, vzdělaný středoškolský učitel, skončil jako obsluha jeřábu. Protože si dovolil kritizovat režim. Moji spolužáci byli vyloučeni z vysoké školy, když se vyjadřovali nevyhovujícím způsobem. V tomto pohledu mi přijde úžasné, v jaké žijeme době,“ míní podnikatel, pro něhož má svoboda obrovskou hodnotu. „Pokud si toho nedokážeme vážit, zakládáme si na problém.“

Oblukovi se nelíbí rychlost zadlužování České republiky, vláda by podle něj měla být v této oblasti aktivnější. Trápí ho však varianta, že by se k moci dostali populisté. „Řada politiků komunikuje takovým způsobem, aby nálada Čechů byla ještě horší. Ten nástup populismu, ale totálního populismu, mě opravdu štve. Místo rozumných řešení, vize, promyšlené strategie čelíme výkřikům, které mají jen snadno zajistit hlasy voličů. Politika, kdy se program strany tvoří podle průzkumu veřejného mínění, je nezodpovědná. Komu imponuje, pokud někdo mění názory přes noc, pokud každým svým vystoupením polarizuje společnost? V čem nás to posune a zlepší kvalitu života lidí?“ poukazuje na opoziční lídry.

Naději vidí politik ve vzdělání mladých lidí. To, pokud je prý kvalitní, dokáže spoustu problémů společnosti z velké části řešit. „Věřím tomu, že vzdělaní lidé si snáze uvědomují problémy, snáze je dokážou analyzovat a hledat vhodná řešení. Vzdělaný člověk lépe odolává populistům, vidí věci v souvislostech a nenechá sebou snadno manipulovat. Proto by kvalita vzdělání měla být dlouhodobě prioritou. Sám se k tomu snažím přispívat tak, jak umím. Tedy podporou talentů.“