O tom si v Praze můžeme nechat jenom zdát: HafenCity, ráj urbanistů a architektů

K dokončení hamburské čtvrti HafenCity ještě pár let zbývá. Už dnes ale patří mezi nejzajímavější novodobé stavitelské projekty v celé Evropě

O tom si v Praze můžeme nechat jenom zdát: HafenCity, ráj urbanistů a architektů
Čtvrť HafenCity vyrůstá nedaleko hamburského přístavu. Jednou z jejích architektonických dominant je koncertní sál Elbphilharmonie. | Profimedia.cz

Ulice a náměstí předvánočního Hamburku jsou nasáté sváteční atmosférou. Vůně svařeného vína, cukroví nebo nezbytných currywurstů se line ze stánků ověšených pestrobarevnými světly, které stojí prakticky na každém druhém rohu. Lidé zabalení do kabátů a bund postávají u venkovních stolků, foukají do malovaných porcelánových hrnků a popíjejí červený nápoj vonící hřebíčkem a badyánem, procházejí se uličkami a okukují zboží prodejců.

Vánoční trhy, kde si člověk koupí skutečně dobrý svařák, a ne pouze zítřejší bolehlav v plastovém kelímku jako třeba v Praze, ale nejsou zdaleka jediným důvodem, proč navštívit severoněmecký přístav. Dělat je tu co v každé roční době.

Hamburk je například oblíbeným cílem gurmánů, kteří potěší své chuťové pohárky třeba v některé z rybích restaurací na bývalém místním rybím trhu. Kdo má rád památky, muzea nebo galerie, jistě si náležitě užije návštěvu Hamburger Kunsthalle nebo Mezinárodního námořního muzea. Místní divadla pak patří mezi to nejlepší, co nabízí evropská muzikálová scéna.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit