O předčasné volby vůbec nejde

Premiér Babiš ví, že teď je ještě stále dobře. Po prázdninách už ale bude zle.

O předčasné volby vůbec nejde
Andrej Babiš | Tomáš Novák týdeník HROT

Andrej Babiš a jeho okolí znervóznělo. Cítí, že se něco začíná dít. Proto premiér vypouští pokusné balonky předčasných voleb. Jeho výzva, aby se v případě nepřijetí rozpočtu konaly volby co nejdříve, je jasným vzkazem všem ostatním politickým stranám. ANO nehodlá pasivně čekat, jak se to vyvine, chce zůstat hlavním hybatelem.

Premiér ví, že teď je ještě stále dobře. Už po prázdninách ale bude zle. Koronavirové vypnutí ekonomiky hrozí přerůst do nejhlubšího propadu za posledních iks desetiletí. Jenže nejhůře může být asi tak za rok a něco, což na potvoru vychází zrovna na řádný termín parlamentních voleb. Být s tím spojován a konfrontován v dlouhé volební kampani, není pro premiérovu stranu ani trochu výhodné. 

Babiš hledá únik 

Premiér obklopený kvalitními marketéry začíná hledat varianty, které mu umožní únik z odpovědnosti. Předčasné volby spojené s těmi krajskými by se Babišovi náramně hodily. Konaly by se v době sice již poznamenané krizí, avšak přece jen v čase, kdy ještě bude aspoň trochu co rozdávat. Soustředění se na volby by zároveň odvedlo pozornost od skandálů a vnitřního pnutí v ANO. Vyšší volební účast by mu zajistila lepší výsledky i v krajských volbách. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit