Nulová DPH je naše záchrana, míní nakladatelé. Knihy ale spíše nezlevní

Knižní trh v posledních letech čelil obrovské krizi. Vláda Petra Fialy nakonec knihy zařadila do nulové sazby daně z přidané hodnoty. Čtenáři se ale na velké zlevnění těšit nemohou. Knihkupci totiž jen většinou doženou ztráty z minulých let.

Nulová DPH je naše záchrana, míní nakladatelé. Knihy ale spíše nezlevní
Snížení DPH nepovede ke zlevnění veškeré knižní produkce. | Shutterstock.com

Nulová DPH na knihy začne platit od 1. ledna 2024. Ceny nových knih by díky tomu mohly být v budoucnu úměrně k mzdám na přijatelné úrovni, věří knihkupci.

„Energetická krize, vedoucí k inflaci, nás opravdu dostala. Letos došlo v některých měsících k výraznému poklesu tržeb. Knihy byly dražší a prodalo se jich podstatně méně kusů. Nulová DPH pro nás znamená světlo na konci tunelu, jinak bychom v letošním roce byli v hluboké depresi,“ říká Martin Vopěnka, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Předchozí roky zatížené pandemií covidu-19 prý nakonec knižní trh tolik nepostihly. „Čtenáři si knihy totiž našli online. Jakmile se ale začala zvyšovat inflace v důsledku energetické krize, knižní trh to už pořádně pocítil,“ říká Vopěnka.

Podle tuzemské nakladatelské dvojky, Euromedia Group, se nulová DPH nakonec nemusí přetavit ve zlevnění všech publikací. V minulých letech totiž nakladatelé čelili rapidnímu zvýšení cen výroby. Výrazně dražší byly energie, zásadně došlo ke zdražení papíru. Knihkupci však adekvátně nezvýšili ceny knih, protože by jinak hrozilo, že čtenáři přestanou knihy kupovat. „Covidová i válečná krize vydavatele zatížila výrazným zvýšením nákladů, a tak spíš než o zlevnění knih mluví o tom, že nulová sazba DPH odvrátí hrozbu zdražení,“ uvedl knižní řetězec Luxor, spadající pod Euromedia Group.

Zlevní se jen část

„Nulová DPH na knihy by v praxi mohla znamenat zastavení aktuálního nárůstu cen knih, rozmanitější výběr literatury, větší stabilitu a sílu knižního trhu. Také větší profitabilitu nejen pro malé knihkupce a nakladatele, ale i pro ty velké,“ informoval řetězec knihkupectví Knihy Dobrovský.

Největší tuzemský nakladatelský dům Albatros Media očekává, že nakonec zlevní jen část knižní produkce. O jaké knihy půjde, bude složitým rozhodováním v rámci kalkulace a edičních plánů nakladatelských domů. „Cítíme však povinnost snížení DPH do cen našich knih promítnout,“ řekl Václav Kadlec, ředitel nakladatelství, deníku E15.

Martin Vopěnka, který kromě celého svazu řídí i nakladatelství Práh, prý zlevní zhruba třetinu své produkce. Zbytku se ale nulová DPH dotkne „jen“ tak, že nebude dražší.

Podle knižního svazu knihkupci i nakladatelé pozorují obecný pokles zájmu o knihy. Týká se to jak nových, tak již zavedených autorů. Dokonce i nejpopulárnější čeští autoři musí počítat s tím, že jejich kniha nebude takovým trhákem jako před několika roky. „Úspěšné tituly vydělávají na spoustu dalších. Jenže dříve se bestselleru prodalo třicet tisíc kusů, teď polovina, tak je to v ekonomice znát. Už se pohybujeme v jiných číslech, než jsme byli před covidem. Ale pořád je možné knihy vydávat a věřím, že s nulovou DPH je možné vydávat i širší škálu hodnotnějších knih,“ říká Vopěnka.

Ve své poslední výroční zprávě Svaz českých knihkupců a nakladatelů uvedl, že celkově u nás knižní trh padá v jednotkách procent. Loni dosáhl přibližně 8,4 miliardy korun, což je zhruba o 250 milionů korun méně než v roce 2021. Obrat prodaných tištěných knih dosáhl 7,8 miliardy korun, což je nejméně za posledních pět let.

S využitím ČTK.