Nový Tálibán: Jak se vám líbí?

Marketingová strategie Tálibánu má ukázat vlídnou a starostlivou tvář afghánských islamistů. Poučili se z minulých chyb a usilují o mezinárodní uznání.

Nový Tálibán: Jak se vám líbí?
Přes všechny sliby ozbrojenců o větších právech žen jdou od dobytí Kábulu burky, tedy kompletně zahalující ženský oděv, na dračku. | Profimedia.cz

Tálibán se po 25 letech opět chopil moci v Afghánistánu. Když vousatí muži s turbany na hlavách a samopaly v rukou minulý týden vstoupili do hlavního města, pro většinu obyvatel Kábulu začala noční můra plná strachu a nejistoty. Není divu. Mnoho Afghánců si dodnes pamatuje (nebo zná z vyprávění) brutální teror, který zemi zaplavil v roce 1996 a trval pak celých pět let.

Radikální islamisté se strach domácích i zahraničních pozorovatelů snaží zmírnit. Tentokrát bude všechno jinak, tvrdí. Už samotné klidné převzetí moci v Kábulu prakticky bez jediného výstřelu je podle nich důkazem toho, že se Afghánci nemusejí obávat například veřejných poprav za malicherné prohřešky proti islámskému právu šaría nebo kamenování za nevěru. Ani ženy se už prý tentokrát nestanou zajatkyněmi ve vlastních domácnostech, které nebudou smět opustit bez mužského doprovodu.

Tálibán během minulého týdne přišel s mnoha sliby, jež mají jeho polepšení potvrdit. Nejen sami Afghánci, ale také prozíravější zahraniční pozorovatelé se ale ptají: Nejde spíš o líbivou marketingovou strategii, která má ukolébat světové veřejné mínění a zajistit, že se starý stát s novou vlajkou i názvem nedostane do mezinárodní izolace jako po roce 1996?

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit