Nový jaderný reaktor v Česku už za dva roky

Státní úřad pro jadernou bezpečnost vydal povolení pro nový výzkumný reaktor na pražském ČVUT. S novým „vrabčákem“ vzroste počet jaderných reaktorů v Česku na deset.

Nový jaderný reaktor v Česku už za dva roky
Reaktor, ilustrační foto | Shutterstock.com

Česká republika je zase o krok blíže novému reaktoru. Nejedná se však o ostře sledovanou mnohasetmiliardovou dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Nové výzkumné zařízení získá pražské ČVUT. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal povolení k umístění podkritického reaktoru VR-2 na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské. Takzvaný vrabčák tak na fakultě doplní starší reaktor VR-1, který letos oslavil 30 let.

Nové zařízení by mělo sloužit jak výuce odborníků pro českou jadernou energetiku, tak expertům Mezinárodní agentury pro atomovou energii i dalším univerzitám. „Aktuálně v semestru jede VR-1 na 90 až 95 procent své výukové kapacity, někdy i na 100 procent, a zájem o výuku u nás se stále zvyšuje. I proto se odborníci z ČVUT rozhodli pro výstavbu nového jaderného reaktoru VR-2,“ uvedl úřad. Podle předpokladů by se nový reaktor mohl začít používat v roce 2022. 

Celkový počet jaderných reaktorů v Česku se tak zvýší na deset. Vedle výzkumných zařízení ČVUT jde ještě o dva komerční reaktory v Temelíně a čtyři v Dukovanech. Další dva výzkumné reaktory LVR-15 a LR-0 využívá ÚJV Řež.