Schodek jako Brno. Ale bylo by to za Babiše lepší?

Kdo neumí ve správnou chvíli politika vyděsit hromadným propouštěním, ten jako by nebyl.

Schodek jako Brno. Ale bylo by to za Babiše lepší?
Ministr financí Zbyněk Stanjura | foto Profimedia.cz

Opravdu si nedovedu vzpomenout, že by ministerstvo financí kdy v minulosti přišlo s tabulkou k novele státního rozpočtu, která obsahuje zvláštní sloupec nazvaný Rozpočet navržený předchozí vládou. Vypadá to sice trochu jako při vyšetřování ztráty třídní knihy, ale smysl sdělení je zjevný.

Rozpočet Alenky a Andreje počítal se saldem 376,6 miliardy korun při výdajích 1,927 bilionu korun, a to vůbec netušili, že bude válka. Ten, který po provizoriu prosadila pětikoalice, měl představovat nový, úspornější rozpočtový étos s výdaji redukovanými na 1,93 bilionu a schodkem poníženým na 295 miliard korun.

Kouzlilo se při tom. V paměti zůstává třeba velká bitva o platby za státní pojištěnce, ale všechno se záhy ukázalo passé. Už kvůli vyšší inflaci, související i s Putinovým přepadením Ukrajiny, jeho dopadem zejména na trhy energií a politickou nevyhnutelností na vývoj reagovat a kompenzovat jej, se už dlouho vědělo, že schodek bude vyšší.

Taky že ano – novela uvádí 375 mi­liard. Vlastně skoro stejné číslo, ten rozdíl jedné miliardy a 600 milionů korun je v řádu celkových příjmů a výdajů za desetinnou čárkou.

Rozdílný přístup

Za oním sloupcem s hvězdičkou tkví politická potřeba řádek po řádku ukázat, že když vyjde stejné číslo, neznamená to, že je úplně jedno, kdo ministerstvo financí vede.

Přístup k jednotlivým kapitolám je docela viditelně rozdílný. Alena Schillerová sestavovala rozpočet před volbami a předkládala jej vláda, která se chtěla udržet u moci, a tak se snažila nikoho nepohněvat a u politicky citlivých kapitol musela být štědrá. Zbyněk Stanjura přišel do úřadu s čerstvým mandátem a jeho ambicí bylo ukázat, že se bude řezat, zkrátka vyslat signál vůči úřadům.

Zejména to vyniká v oblastech, které si průměrný volič obvykle nespojuje s prospěchem vlastním nebo alespoň bližního svého. Asi ani přátelé Miloše Zemana se nepohorší nad tím, že kapitola Kancelář prezidenta republiky měla od Andrejovy vlády navrženo 420 milionů, a hle, nyní je to 368 milionů a nějaké drobné. Miloš a celá jeho skvadra končí, personální obměna bude nebývale důkladná a Hrad bez páníčka si nedovede rozpočet efektivně bránit.

Alenka by dala víc

Pokles rozpočtu najdeme u dolní i horní komory parlamentu, byť méně výrazný, a dalo by se pokračovat. Přiznejte se, kdo jste věděl o existenci rozpočtové kapitoly nazvané Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře? Neměl jsem nejmenší potuchy, ale je to zároveň nejmenší kapitola s 22 miliony korun.

Naopak opravdu velké peníze, přes padesát miliard navíc oproti „předchozí vládě“, najdeme v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí.

V rozpisu změn, které přinesla schválená novela, je ovšem nejtučnější položkou třicet miliard, které tam byly zaneseny koaličním poslaneckým návrhem jako dotační program pro podnikatele na pomoc s vysokými cenami energií. Půjčky jako za covidu by možná stačily, ale „tohle nám vyhovuje líp“, jak mi řekl jeden z nich.

Kdo neumí ve správnou chvíli politika vyděsit hromadným propouštěním, jako by nebyl. A to ještě můžemem být rádi, taková Alenka by dala určitě víc a Andrej by ještě přihodil.