Nová Praha. Developer Sekyra staví městské čtvrti za šedesát miliard

Po letech čekání i pochybností Luděk Sekyra spustil největší developerské projekty v širším centru Prahy. Nejdál je výstavba na Smíchově a Rohanském ostrově, na Žižkově chce začít stavět za dva roky. 

Nová Praha. Developer Sekyra staví městské čtvrti za šedesát miliard
Luděk Sekyra | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Ještě před několika lety jeho obrovské plány na Smíchově a Rohanu vypadaly jen jako jeho fantazie a mnozí o nich pochybovali. Dnes už na pozemcích kmitají aleje jeřábů a stojí první budovy, což je dobře vidět i z šestnáctého patra věžáku na Invalidovně, kde společnost Sekyra Group a její zakladatel sídlí. Z oken své kanceláře má Sekyra Rohanský ostrov doslova jako na talíři. 

Sekyra, který patří mezi průkopníky a zároveň největší stálice českého trhu, dnes mluví o satisfakci. „Beru to jako zadostiučinění, že se nám konečně daří naplňovat dlouhodobé vize. Konečně rozvíjíme tři ze čtyř klíčových projektů v širším centru Prahy. Tedy Smíchov City, Rohan City, kde se právě změnil územní plán, a předpokládáme, že příští rok se změní územní plán na žižkovském nákladovém nádraží, což umožní výstavbu Žižkov City,“ říká vystudovaný právník a předrevoluční pedagog a člen SSM na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, který už od poloviny devadesátých let buduje ze Sekyra Group jednoho z největších developerů na trhu.

V divoké době se dokázal rychle zorientovat, vybudoval si vazby na velké banky, státní instituce i nejrůznější posunovače z byznysu i byznysového polosvěta. Uměl také dotáhnout důležité obchody, zejména s pozemky, se státními podniky a pražským magistrátem, a projekty protlačit přes úřady.

A teď se stává největším hybatelem proměn v hlavním městě. Vždyť výstavba Smíchov City, tedy území mezi smíchovským nádražím a Ženskými domovy, je největší urbanizací ve vnitřní Praze od dob budování Vinohrad, jak Sekyra rád připomíná. 

„Samozřejmě že se nám pod rukama dramaticky zvyšují stavební náklady, a tak očekáváme, že náklady na všechny etapy Smíchov City dosáhnou jedné miliardy eur,“ říká Sekyra v obsáhlém rozhovoru pro týdeník Hrot. S Českými drahami aktuálně také řeší podmínky, za kterých bude nabývat pozemky pro další fáze projektu. Výstavba na tomto území by měla probíhat v etapách zhruba deset let. 

První stavby už se rýsují také na Rohanském ostrově. I zde se bude stavět přibližně dekádu a proinvestovat zde Sekyra chce kolem dvaceti miliard korun. „Rohan má být zelený doplněk centra, zatímco Smíchov bude jeho alternativa. Bude to tu mít silného genia loci, zejména díky řece a velkým parkům. Půjde hlavně o bytové domy,“ naznačuje osmapadesátiletý miliardář.

To v areálu bývalého Nákladového nádraží Žižkov je Sekyra stále v očekávání. „V centrální části je významná památka industriální architektury a je třeba ji zachovat. To je určitě velká výzva. Historická budova je velká téměř jako Pražský hrad a měla by mít převážně veřejnou funkci. Bavíme se s městem, ve hře je vznik společného subjektu, který by budovu naplnil životem,“ vzpomíná Sekyra budovu nádraží, kolem které je také největší rozruch.  

„My pak z jižní strany postavíme přibližně tři tisíce bytů. Předpokládáme, že v příštím roce dojde ke změně územního plánu a projekt spustíme,“ věří developer. Pokud vše půjde podle plánu, během jedenácti let by zde měla Sekyra Group prostavět patnáct až šestnáct miliard korun. 

Kromě toho chystá výstavbu v Dejvicích, kde by společně s Pentou a Kaprainem Karla Pražáka měl vybudovat takzvané Dejvice Center nedaleko Vítězného náměstí. A dále plánuje i stovky bytů na Opatově a v Čakovicích a rozhlíží se také na severní Moravě. „Obecně nás zajímá rozvoj městských čtvrtí, takže v Česku máme omezené možnosti. I proto koukáme na Bratislavu, Varšavu a Berlín. Ale zatím nemohu být konkrétní,“ naznačuje budoucí směr Sekyra, který je zároveň významným mecenášem intelektuálních křesťanských kruhů. Podporuje také Knihovnu Václava Havla a angažuje se rovněž na nejslavnější univerzitě světa v anglickém Oxfordu.