Norsko ohlásilo nová ložiska plynu a ropy. Těžba bude výhodná

Equinor chce prozkoumat možnosti těžby na nových ložiskách. Fosilní zdroje se totiž nacházejí v blízkosti stávající infrastruktury.

Norsko ohlásilo nová ložiska plynu a ropy. Těžba bude výhodná
ilustrační foto | Shutterstock.com

Další objev ložiska ropy, v tomto roce už šestý v norských vodách, ohlásila státní energetická společnost Equinor (dříve Statoil) se sídlem v norském Stavangeru. Poslední nález má velikost až 62 milionů barelů ropy a nachází se severně od pole Tyrihans v Norském moři. Průzkumný vrt dosáhl hloubky 3883 metrů pod hladinou moře, hloubka moře byla v místě vrtu 300 metrů. Na projektu se podílí i polská ropná a plynárenská společnost PGNiG.

Státní společnost se snaží zmapovat zdroje v blízkosti stávajících ropných a plynových polí a tím maximalizovat hodnotu svých investic. Equinor tvrdí, že bude v následujících letech investovat do obnovy vrtů a do využití nových ložisek v blízkosti stávající infrastruktury. „Takové objevy jsou ziskové, odolné vůči kolísání cen ropy a plynu, mají krátkou dobu návratnosti a nízké emise,“ zdůraznila společnost.

Klima versus těžba

Oznámení přichází v době, kdy se v Glasgow koná klimatická konference OSN a lídři států jsou tlačeni k ambicióznějším závazkům snižování produkce skleníkových plynů. Také ropné společnosti jsou častěji terčem kritiky. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvedla, že je nutné od příštího roku pozastavit veškeré nové investice do těžby ropy a zemního plynu, aby se podařilo dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. 

Norský Equinor se brání tím, že bude investovat stále větší objem prostředků do obnovitelných zdrojů, zejména do větrných parků na moři. Je totiž průkopníkem plovoucích větrných turbín. Ve Skotsku plánuje postavit větrný park, který bude mít instalovaný výkon jeden gigawatt. Angažuje se i v projektu Ocean Renewable Energy Action Coalition, jenž si klade za cíl vybudovat na mořích a oceánech větrné zdroje o celkovém výkonu 1400 gigawattů do poloviny století. 

Americkým těžařům se daří

S tím, jak roste poptávka (a cena) po ropě a zemním plynu, daří se i tradičním ropným společnostem. Ve Spojených státech ExxonMobil a Chevron oznámily, že jejich hospodaření ve třetím kvartálu bylo jedním z nejlepších za poslední roky. Exxon oznámil zisk za tři měsíce ve výši 6,8 miliardy dolarů, což je nejlepší výsledek za posledních sedm let. Před rokem, kdy kvůli pandemii cena ropy klesla až ke dvaceti dolarům za barel, texaská společnost vykázala ztrátu 680 milionů dolarů. Nyní se ropa obchoduje za více než osmdesát dolarů za barel.

To ropnému gigantu umožnilo splatit už polovinu dluhu, který si vzal, aby se vyrovnal s krizí spojenou s šířením koronaviru. Hospodaření firmy z texaského Irvingu předčilo očekávání analytiků, což se odrazilo na růstu akcií společnosti. Před rokem se cenné papíry obchodovaly za 33 dolarů, nyní to je dvojnásobek. 

Optimistické výsledky hlásí i druhá největší americká ropná firma Chevron. Ve třetím čtvrtletí vydělala 6,1 miliardy dolarů, což je nejlepší výsledek za tři měsíce od roku 2013. Loni hlásili těžaři z Kalifornie ztrátu 207 milionů dolarů. Meziročně firmě stouply tržby o osmdesát procent. Akcie této společnosti také raketově rostou.