Nizozemský Babylon. Do parlamentu se dostalo 17 stran

Parlamentní volby v Nizozemsku přinesly rekord. Sedmnáct stran. Své zastoupení v poslaneckých lavicích bude mít opravdu kdekdo.

Nizozemský Babylon. Do parlamentu se dostalo 17 stran
Mark Rutte je nizozemským premiérem už více než deset let, během kterých stál v čele tří různých koaličních vlád. | Profimedia.cz

Nizozemsko má fascinující historii. Patří do ní éry náboženské nesnášenlivosti i tolerance, „úpění“ pod španělskými Habsburky a později pod Napoleonem, ale i staletí zámořských výbojů, které z něj udělaly jednu z námořních velmocí, jejíž državy se nacházely na všech kontinentech. Zapomenout nesmíme na nizozemskou (buržoazní) revoluci, která proběhla už na přelomu 16. a 17. století a zemi katapultovala na špičku Evropy z hlediska vývoje kapitalismu i občanské společnosti. Po roce 1945 patřili Nizozemci k zakládajícím členům NATO i všech evropských integračních společenství.

Země tulipánů, větrných mlýnů, skvělých sýrů, malířů a dřeváků má ovšem i skvělou současnost. Alespoň tedy měřeno všemi možnými indexy kvality života a mezinárodními žebříčky, kde se pravidelně umisťuje v první desítce světa. Donedávna ji tížil rostoucí dluh veřejných financí. Před nástupem koronavirové pandemie se jej však díky ekonomickému růstu i úsporným opatřením Rutteho vlád podařilo zkrotit. Čínský virus to samozřejmě změnil, jen se ještě pořád neví, jak moc. Nizozemsko rozhodně patří k nejbohatším zemím světa a mezi 20 největších ekonomik. Právě toto bohatství však plodí spoustu konfliktních situací.

Multikulti a pak integrace

Všechny výše zmíněné historické éry a události zanechaly v nizozemské společnosti stopy. Spolu s obrovskou atraktivitou totiž způsobily velký příliv přistěhovalců. Nizozemská společnost je mimořádně pestrá z hlediska původu, jazyka, národnosti i náboženství. Podle nejnovějších údajů žijí v zemi s téměř 17,5 milionu obyvatel přes čtyři miliony lidí „migračního původu“. Skoro milion pochází z Asie, konkrétně především z Turecka a bývalých kolonií Nizozemských Antil a Indonésie. Po třech čtvrtinách milionu tvoří obyvatelé s původem v Africe (arabské státy) a Americe, konkrétně především z fotbalového ráje Surinamu (odkud pocházejí Gullit, Seedorf nebo Kluivert) a Karibiku. V zemi žije i spousta Němců, Vlámů, Valonů a Britů. Najdeme tu přes 300 tisíc přistěhovalců z východní Evropy.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit