Nikdy nepromarnit příležitost, kterou nese krize

Přiznejme rovnou, že autorem titulku není nikdo menší než Winston Churchill. Pravda, větu použil kdysi dávno v úplně jiné situaci, ale na pandemický dnešek a elektronickou komerci sedí dokonale. Šanci, kterou krize přinesla, si rozhodně nenechávají hráči v Česku jen tak protéct mezi prsty.

Kam nás za pár let zavede hospodaření českého státu? Na to se ptali kolegové ministryně financí Aleny Schillerové; posuďte sami, co se dozvěděli.

Tyto Vánoce budou kupříkladu pro desítky tisíc lidí první, kdy dárky nejen pořídí přes internet, ale navíc za to ani nebudou muset hned platit. Z ekonomického hlediska není měsíční odklad platby nic jiného než spotřebitelská půjčka. K nim letos většina českých domácností přistupuje opatrněji než obvykle, ale obchodní půvab odkladu platby přímo od e-shopu spočívá v tom, že je to půjčka zastřená: bezúročný odklad platby na měsíc nebezpečně nevypadá a cílem je skutečně více prodat, nikoli natahovat lidi na predátorských sankčních poplatcích a úrocích. Jak „Vánoce s odkladem“ pro kupující a prodávající dopadnou, je vzrušující téma - a spoluurčí budoucnost e-commerce v Česku.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit