Nezničitelný průmysl. I v době epidemie řada firem jede na plné obrátky

V provozu jsou velké ocelárny, rafinerie, chemičky i strojírny. Podniky z oboru zdravotnictví a farmacie výrobu dokonce navyšují.

Nezničitelný průmysl. I v době epidemie řada firem jede na plné obrátky
Výroba v koncernu Siemens - ilustrační foto | Archiv

Situace automobilového průmyslu je známá. Lidé i firmy mají jiné starosti než si vybírat značku a barvu nového vozu. Všechny tři automobilky v Česku i velká část jejich dodavatelů na několik týdnů zastavily výrobu. Ale jak se daří ostatním odvětvím českého průmyslu? Podle ankety webu Tydenikhrot.cz zůstávají v provozu velké ocelárny, rafinerie, chemičky i strojírny. Podniky z oboru zdravotnictví a farmacie dokonce výrobu navyšují.

Omezit výrobu zatím nemusely podniky, které vyrábějí na základě dlouhodobých zakázek. „Skupina Škoda Transportation i v této složité době pracuje na projektech pro české i zahraniční zákazníky. Přes všechny překážky firma nadále investuje do rozšiřování výrobních kapacit a hledá několik stovek nových zaměstnanců,“ reagoval mluvčí plzeňské Škodovky Michal Tobrman. Firemní skupina má jisté zakázky na další tři roky. Nezastavily se ani investice do rozvoje – dceřiná firma Škoda Vagonka rozšiřuje výrobu vlaků v Ostravě, kde navýší počet zaměstnanců ze 450 na dvojnásobek.

Krize se nás netýká

V podobné situaci je také zpracovatel ropy Unipetrol, který právě dokončil novou polyetylenovou jednotku za 9,6 miliardy korun. Díky ní navýší produkci nejvyužívanější plastické hmoty z 320 na 470 tisíc tun ročně. „V obou našich rafineriích máme zatím dostatek zaměstnanců a současná situace se výroby nedotýká,“ potvrdil mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Produkce však klesne z jiného důvodu. Od 9. dubna do 10. června se v litvínovské rafinerii odehraje takzvaná zarážka – tedy odstavení výrobních zařízení z důvodu nutné revize a oprav.

Vývojové centrum koncernu Siemens v Mohelnici na speciální 3D tiskárně tiskne respirační polomasky
Archiv

Výrobní závody, obchodní jednotky i vývojová centra koncernu Siemens v Česku jsou nadále v provozu. „V rámci možností se snažíme přispět k boji s pandemií, například vývojové centrum v Mohelnici na speciální 3D tiskárně tiskne respirační polomasky, které vyvinulo ČVUT, a ministerstvo zdravotnictví je distribuuje zdravotnickému personálu v první linii,“ říká generální ředitel skupiny Siemens Česká republika Eduard Palíšek. Krize zatím nemá dopad ani na plzeňského výrobce klimatizací Daikin Industries Czech Republic. Navzdory současné realitě zvýšil od dubna mzdy o šest procent a dlouholetým zaměstnancům přidá až tři dny dovolené navíc.

Agrofert jede

Podniky ze skupiny Agrofert zavedly v březnu zvýšená bezpečnostní a hygienická opatření, mezi něž vedle roušek a dezinfekce patří i omezení služebních cest a pracovních porad. „Výroba v potravinářských závodech je víceméně na úrovni před zavedením vládních opatření. Pokles poptávky zaznamenáváme u nebaleného pečiva, tedy u chleba a rohlíků. Ani většina chemických továren zatím výrobu neomezuje, částečné omezení hlásí jen společnost Fatra v Napajedlech,“ odpověděl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

V rozdílné situaci jsou dva největší hutní podniky v Česku. „Opatření proti šíření koronaviru se zatím plánovaného objemu výroby nedotkla a výroba probíhá téměř podle plánu. Propad poptávky není zatím příliš výrazný. Problém vidíme spíše z hlediska expedice výrobků kvůli opatřením na hranicích,“ uvedla mluvčí Třineckých železáren Petra Macková.

Naopak Liberty Ostrava rozhodla o snížení výroby již v polovině března. „Potýkáme se s problémy v logistice. Některé přístavy, kam expedujeme naše výrobky, omezily provoz a zavedly restrikce. Navíc je nedostatek kontejnerů pro dopravu zboží i kamionů. Zákazníci v Itálii, Rakousku a Turecku zcela a bez výjimek uzavřeli sklady a nepřijímají zboží,“ říká mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá-Dvořáková.

Kvalita služeb z domova

Typický průmyslový podnik má nevýhodu, že s výjimkou administrativních pracovníků nemůže plošně zavést home office. To si mohou dovolit IT firmy, jako například pražský Avast. „Všech našich téměř 2000 zaměstnanců pracuje z domova, a pro mě je potěšující konstatovat, že kvalita našich služeb z pohledu zákazníka se tím nijak nezměnila. Jinak nemáme žádné plány na snižování nákladů. Naopak, pokračujeme v naší plánované expanzi, s čímž souvisí i najímání nových zaměstnanců,“ říká generální ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Ve specifické situaci jsou podniky z oboru zdravotnictví a farmacie. Výrobce nemocničních lůžek Linet zaznamenal v souvislosti s epidemií nákazy koronavirem skokový nárůst objednávek z celého světa. Také ostravská společnost Vítkovice Cylinders průmyslníka Jana Světlíka jede na maximum své kapacity. Vyrábí totiž vedle jiných produktů i medicinální láhve na kyslík, které nacházejí využití při plicní ventilaci u těžkého průběhu nemoci COVID-19.