Neutrácejte za dovolenou nesmysly. Mladá cestovatelka radí, jak poznávat cizí kraje levně

Mladá cestovatelka Zuzana Zvěřová ukazuje, že k cestování po světě není třeba utratit životní úspory. Do různých koutů světa se na základě jejích tipů lze podívat za zlomek částky, kterou si jinak účtují cestovky.

Neutrácejte za dovolenou nesmysly. Mladá cestovatelka radí, jak poznávat cizí kraje levně
Zuzana Zvěřová | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Díky videím, fotografiím a návodům na levné cestování se Zvěřová stala hvězdou sociálních sítí. Na Instagramu, Facebooku a TikToku ji souhrnně sleduje přes půl milionu fanoušků.

„Nic mi nespadlo do klína a spousta věcí byla o pokusech a omylech. Jedním z prvních takových pokusů bylo, že jsem točila krátké série videí o jednotlivých zemích, kde jsem byla. Byla tam i trocha edukace, aby nešlo jen o to: Jé, hele, tady je ale krásně. Videa jsem dávala na TikTok, kde ten výsledek, myšleno počtem zhlédnutí, popravdě za moc nestál. Kamarádi mi ale řekli: Nevzdávej se. Jen to zkus jinak a jinde. Tak jsem do těch videí začala přidávat i drobnosti typu: Dívejte, tady jsem ukázala kartičku a dostala velkou slevu. Nebo: Tahle letenka mě stála jen asi desetinu běžné ceny… A zkusila Instagram. A to byl zásah. Ze statisíců zhlédnutí se staly miliony,“ popisuje cestovatelka, jak nakonec dosáhla úspěchu.

Své příznivce si získává jednoduchými návody, ale rovněž skromností a tím, že podle jejích doporučení může cestovat takřka každý. Největší výhodou je, že tyto dovolené vyjdou jen na zlomek toho, co by lidé utratili, pokud by cestovali s cestovní kanceláří nebo z důvodu nedostatku času rychle něco „naklikali“, jen aby někam co nejdříve odletěli. „Spousta lidí se pochlubí tím, jak luxusně cestují a jaké peníze za to utratí. V tom kouzlo nevidím. Naopak mi ale přijde super, že statisícová dovolená může při troše snahy přijít člověka i na zlomek ceny,“ říká dívka, která navštívila přes čtyřicítku zemí a ještě letos hodlá procestovat Asii.

Zuzana Zvěřová
foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Zatímco dříve publikovala Zvěřová své tipy zdarma, časem je zpoplatnila. „To nastalo ve chvíli, kdy od lidí začaly přicházet takové prosby, které už opravdu přesahovaly možnosti mého volného času. Já děti ještě nemám, takže například na tom, abych naplánovala levnou dovolenou pro celou rodinu, jsem si musela dávat obzvlášť záležet. Nebo když jsem lidem musela začít vyhledávat, jaké dokumenty s sebou potřebují, co je čeká na hranicích a podobně. V ten okamžik jsem řekla, že takové náročnější věci zpoplatním. Takže jsem svůj web zpoplatnila. Aktuálně na něj přidávám zhruba 120 tipů za měsíc, kde koupit levně letenky, kde se ubytovat, itineráře cesty,“ popisuje Zvěřová. Ta rovněž pomáhá s tím, jak si nastavit denní harmonogram, aby se neztrácel čas, jakým restauracím se vyhnout, kde si koupit lístky na památky, včetně konkrétních prokliků na weby a podobně.

Její nejoblíbenější zemí je Finsko. „Jsem z něho naprosto unesená. Důvodů je několik. Ta atmosféra tam je skvělá. Lidé jsou k sobě ohleduplnější, je tam dostatek parkovacích míst, lidé se na sebe netlačí, netroubí na sebe. Finové umějí moc dobře anglicky a jsou k cestovatelům milí. A ta příroda! Takovou jsem nikde jinde neviděla. Ostatně ve Finsku najdete i národní park, kde je podle měření nejčistší vzduch na světě. Ocenila jsem tam také klid. Člověk může nerušeně přemýšlet o světě i o sobě. Takže pokud bych si měla vybrat, kam se odstěhovat, Finsko je jasný kandidát,“ sděluje Zvěřová ve velkém rozhovoru pro týdeník Hrot.

Věhlas Zvěřové už ale překročil internetový prostor. Jejího potenciálu si všimlo nakladatelství Euromedia Group. Letos autorce vydalo knižní podobu cestopisů a cestovatelských tipů nazvanou Letem světem za pár korun. Z knihy se stal záhy po vydání bestseller.