Nestojíš při hymně? Chystej se k odvodu

Okresní zastupitel v ruském Malojaroslavci zůstal sedět při státní hymně. Krátce poté dostal předvolání k odvodové komisi. Do války nakonec nemusel, ale na trest stále čeká.

Nestojíš při hymně? Chystej se k odvodu
ilustrační foto | Shutterstock.com

Dnešní Rusko je jako vystřižené ze Švejka. Jako vystřižené z doby, kdy civilní strážníci Bretschneiderové a jiní „černo-žlutě žíhaní dravci“ chytali ty, kteří neprojevovali dostatečné nadšení pro vlast a pro válku. Stačí nepovstat při hymně a výsledkem může být pozvánka k odvodové komisi. 

Přesvědčil se o tom Alexandr Lependin, komunistický člen okresního zastupitelstva v Malojaroslavci (Kalužská oblast) na západě Ruska. Když se na konci února při zasedání zastupitelstva pouštěla hymna, zůstal Lependin jako jediný sedět a hrubě to pohoršilo jeho kolegy.

Nepomohlo ani tvrzení, že byl den předtím v posilovně a tak strašně si namohl nohy, že nazítří „sotva stál“, ani skutečnost, že když se držela minuta ticha za padlé ruské vojáky na Ukrajině, tak se podle svých slov „přemohl a vstal“. Jeho prohřeškem se následně zabývala etická rada zastupitelstva a přímo na jejím zasedání obdržel lejstro, aby se dostavil k odvodové komisi.

Služby neschopen

U odvodové komise byl Lependin ve středu a je jasné, že do zákopů (zatím) nemusí. „Byl jsem tam dnes ráno v deset hodin kvůli kontrole údajů – adresa, děti. Komise mi nabídla, abych sloužil na základě smlouvy. Ze zdravotních důvodů nejsem ale služby schopen,“ řekl internetovému serveru Gazeta.ru.

Tisková agentura RIA Novosti vzápětí přispěchala s vysvětlením vojenského komisaře malojaroslavského okresu Igora Merkulova, že šlo jen o formalitu, protože Lependin byl údajně obeslán už loni na podzim během částečné mobilizace, ale nedostavil se. 

Jak bude Lependin za své „nepovstání“ potrestán, není zatím jasné. Etická rada by měla rozhodnout do měsíce a Lependin může například přijít o mandát.