Nesmělý úsvit příčetnosti

Bulharsko a Severní Makedonie začaly řešit jeden z nejpodivuhodnějších sporů současného Balkánu

Nesmělý úsvit příčetnosti
Premiér Severní Makedonie Dimitar Kovačevski a jehi bulharský protějšek Kirill Petkov | foto Profimedia.cz

Dejte Bulharovi napít něčeho ostřejšího a do deseti minut máte na stole ambice na obnovu Velkého Bulharska z dob krále Klacka. Jak praví zkušenost autora těchto řádek, je to rys obdivuhodně společný křehkým konzervatoristkám i ostříleným mediálním manažerům pocházejícím z té půvabné východobalkánské země. Každé společenství má svůj nárok na hrdost a Velkému Bulharsku se v hovoru zkrátka nejspíš nevyhnete.

Pokud sedíte ve vratkém křesle premiéra sousední Severní Makedonie, nevyhnete se mu jistojistě. Dimitar Kovačevski do něj usedl v neděli 16. ledna a už v úterý měl návštěvu – ohlásil se mu taktéž čerstvý bulharský kolega z premiérské branže Kirill Petkov. Tématem hovoru bylo, co musejí Severomakedonci udělat, aby Bulhaři nedostali pocit, že cílem existence jejich sousedů je učinit Bulharsko menším, než ve skutečnosti je.

To není zlá pomluva, a dokonce ani nadsázka. Bulharské veto těsně před koncem minulého roku (již druhé na to téma) zablokovalo jednání Severní Makedonie o zamýšleném členství v Evropské unii. A protože jsme na Balkáně, zároveň s tím zablokovalo tatáž jednání Albáncům, kteří s Makedonií sousedí z druhé strany a Bulharsko jakékoli velikosti je jim celkem putna.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit