Nepřítel Gazprom, stopka pro ukrajinský fotbal. Jak sport reaguje na Putinovu agresi

Jaké dopady bude mít ruská invaze na Ukrajinu na sportovní svět? Petrohrad zřejmě přijde o finále fotbalové Ligy mistrů. UEFA i tak pocítí rostoucí tlak veřejnosti.

Nepřítel Gazprom, stopka pro ukrajinský fotbal. Jak sport reaguje na Putinovu agresi
ilustrační foto | Profimedia.cz

Dramatická situace na Ukrajině rychle eskaluje, ruská armáda po rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina útočí na Kyjev, Charkov a další velká ukrajinská města na východě země. Válečné ruské tažení bude mít zásadní dopad i na svět sportu.

Před víkendem se na Ukrajině měla po zimní přestávce znovu rozjet nejvyšší fotbalová soutěž Premier League. Poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav, ale přišlo logické rozhodnutí vedení soutěže: liga se nejméně na třicet dní přerušuje. Otazník visí i nad startem ukrajinské reprezentace v baráži o fotbalové mistrovství světa, jejíž první část by měla odehrát 24. března proti Skotsku v Glasgow.

Neopustím Kyjev, abych se vrátil do Rumunska. Nejsem zbabělec. Ale doufám, že ti velcí lidé bez mozku tuto válku zastaví. Nikdy jsem nevěřil, že by něco takového bylo možné,“ uvedl známý rumunský fotbalový trenér Mircea Lucescu, který v současnosti vede Dynamo Kyjev a na Ukrajině dlouhé roky působí.

Vyvolání válečného konfliktu ale bude mít logicky dopad i na mezinárodní soutěže. Jako stále pravděpodobnější se jeví odebrání pořadatelství finále Ligy mistrů, které se letos mělo konat 28. května v Petrohradu. Evropská fotbalová asociace UEFA se tak zřejmě rozhodne nejen z reputačních důvodů, ale také vzhledem k zajištění bezpečnosti fotbalistů, realizačních týmů a fanoušků. V brzké době bude muset řešit i volání po vyřazení všech ruských týmů ze svých soutěží.

Nehledě na změnu pořadatelství prestižní události ale UEFA s největší pravděpodobností pocítí rostoucí tlak veřejnosti. Ranním rozjuchaným popřáním krásného čtvrtka na Twitteru si moc nepřilepšila… Vzkaz vydržel na sociální síti jen necelou hodinu, i tak ale nasbíral obrovské množství negativních reakcí.

Zdroj: Screenshot Twitter UEFA Europa League (později smazáno majitelem účtu)

V centru všeho je však spolupráce s Gazpromem. UEFA s ruským plynárenským gigantem loni v květnu prodloužila sponzorskou smlouvu k Lize mistrů a zároveň se s ním dohodla na partnerství pro příští dva evropské fotbalové šampionáty. Tehdy o společnosti mluvila jako o „jednom ze svých nejdůvěryhodnějších partnerů“ a „lídrovi ve svém oboru“.

UEFA už před zahájením ruské invaze čelila nátlaku veřejnosti na ukončení spolupráce s Gazpromem. Datová skupina SportBusiness Sponsorship odhadla, že spolupráce v letech 2018 až 2021 přinesla evropské fotbalové asociaci až čtyřicet milionů eur ročně. Nová smlouva s Gazpromem, který vrcholný evropský fotbal sponzoruje už od roku 2012, by se mohla pohybovat v podobných finančních relacích.

Patnáct let je Gazprom také sponzorem známého německého klubu Schalke 04. Německý deník Bild v této souvislosti oznámil, že odteď bude na fotografiích reklamu Gazpromu na dresech zakrývat nápisem Svoboda pro Ukrajinu. Jenže už to nebude potřeba. Po čtvrtečních událostech sám klub oznámil, že logo Gazpromu ze svého dresu stahuje.

V Česku se za Ukrajinu postavila třeba fotbalová Slavia, za niž nastupují dva ukrajinští hráči. „Jsou věci, které jdou daleko za hranice fotbalového světa. Taras Kačaraba a Maksym Talovjerov se svými rodinami mají od Slavie maximální podporu. Klub nabídl hráčům pomoc v případě jakékoli potřeby. Zároveň vyjadřujeme podporu a mnoho sil a vůle všem Ukrajincům,“ uvedl klub na svých sociálních sítích.