Němečtí farmáři zablokovali traktory Berlín. Odmítají omezení dotací na naftu

Centrum Berlína paralyzovaly stovky traktorů. Farmáři tvrdí, že zelená politika ignoruje potřeby zemědělství. Vadí jim zdražování pohonných hmot a snižování dotací.

Němečtí farmáři zablokovali traktory Berlín. Odmítají omezení dotací na naftu
Takto němečtí farmáři protestovali proti zemědělské politice v Berlíně v listopadu 2019. | foto Jürgen Nowak / Shutterstock.com

Němečtí farmáři zablokovali centrum Berlína několika tisícovkami traktorů. Důvodem je snaha upozornit na obtíže, které jim přinesou změny v německé zemědělské politice. Opatření prosazená vládou kvůli ochraně životního prostředí a podpoře udržitelného zemědělství postihují farmáře ekonomicky a administrativně. Nelíbí se jim hlavně zvyšování ceny pohonných hmot, chtějí udržet systém dotací na zemědělskou naftu a osvobození zemědělské techniky od silniční daně. 

Prezident svazu zemědělců Joachim Rukwied zdůraznil, že pokud vláda své plány nezmění, dojde od ledna k „masivnímu odporu“. Snížení dotací pro farmáře je jedním z důsledků nedávného rozhodnutí německého Ústavního soudu, jenž vládě zakázal převést peníze zbylé ve fondu, který byl původně určen na zmírňování dopadů covidové pandemie, na podporu boje proti klimatickým změnám. 

Je to vyhlášení války

Rozčilení farmáři tvrdí, že s nimi německá koaliční vláda nevede dialog a prakticky ze dne na den ruší zavedená opatření. „Nepřijmeme to. Je to vyhlášení války,“ zdůraznil během protestu Rukwied. 

Svaz zemědělců slibuje, že od 8. ledna zesílí protesty způsobem, který moderní Německo nepamatuje. Rozvášněné farmáře se snažil přímo před Braniborskou bránou uklidnit ministr zemědělství Cem Özdemir z německých Zelených. Slíbil jim, že škrty budou mírnější, přesto byl několikrát přerušen pískotem a nadávkami. 

Mezi další sporná témata patří regulace používání hnojiv a pesticidů, podpora ekologického zemědělství a zajištění dobrých životních podmínek zvířat. Farmáři tvrdí, že nová pravidla ohrožují jejich živobytí a vedou k nespravedlivému rozdělování zemědělských dotací. 

Farmáři: Nerespektujete potřeby zemědělství

Zatímco vláda zdůrazňuje potřebu udržitelnosti a ochrany životního prostředí, němečtí sedláci trvají na tom, že je nezbytné najít kompromis, který bude respektovat jak potřeby zemědělství, tak environmentální cíle. 

Protestu se podle organizátorů zúčastnilo osm až deset tisíc nespokojených zemědělců ze všech regionů Německa a ulice hlavního města zablokovaly tři tisíce traktorů. Policejní odhad citovaný veřejnoprávní televizí Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) je o něco nižší: 6600 protestujících a 1700 traktorů.