Německý šturm na české pumpy

Německý šturm na české pumpy

Němečtí šoféři zděšení růstem cen pohonných hmot ve své domovině berou útokem čerpací stanice v blízkém zahraničí, kde jsou benzin a nafta levnější. Vedle Rakouska se to týká tuzemských pump. Podle německého Centrálního svazu provozovatelů čerpacích stanic (ZTG) je růst přeshraničních nákupů citelný a řidiči jezdí pro levné palivo z čím dál větších vzdáleností. ZTG zároveň varoval, že takové počínání je, řekněme, ne úplně rozumné. A při porovnání cen v obou zemích je opravdu zřejmé, že jde o čistě psychologickou záležitost bez racionálního základu.

Pohonné hmoty jsou sice v Česku opravdu levnější, jenže to byly i v době, kdy se žádný německý nájezd na tuzemské pumpy nekonal. Naopak, cenový rozdíl se v čase v neprospěch Česka spíš zmenšuje. Ještě v červenci byl diesel v průměru o 3,77 koruny na litr levnější než v Německu, natural pak o 5,54 koruny. V září to už bylo jen o 1,93 a 4,55 koruny.

Jinými slovy, byť pohonné hmoty po­dražují v obou zemích, v Česku je růst dynamičtější. Vyšší číslovka na „totemech“ v Německu přesto nutí tamní řidiče k cestám za hranice častěji než v dobách, kdy to bylo relativně výhodnější. BRZ

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit