Německo je v klíčové chvíli bez ministra obrany

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová v pondělí složila funkci. Rozpaky nad jejím úsudkem převážily nad obavami z nejisté válečné budoucnosti.

Německo je v klíčové chvíli bez ministra obrany
Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová složila funkci | foto Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Christine Lambrechtová v pondělí požádala o uvolnění z funkce ve vládě spolkového kancléře Olafa Scholze. Její rezignace přichází ve chvíli, kdy v kabinetu panuje napětí ohledně jejího resortu ve věci zásadního rozhodnutí o vyzbrojování Ukrajiny. Lambrechtová označila jako důvod svého rozhodnutí intenzivní zpravodajství v médiích, jež považuje za nepřijatelné.

Scholz žádost přijal a řekl, že „okamžitě“ (tedy nejspíš v úterý) navrhne jako náhradu za Lambrechtovou jiného svého kolegu sociálního demokrata, řekla v Berlíně na tiskovce Christiane Hoffmannová ze Scholzova  tiskového odboru. Lambrechtová zůstane ve funkci, dokud spolkový prezident nástupce nejmenuje.

Mnoho skvělých lidí

Mezi potenciálními kandidáty jsou vojenská expertka Eva Hoeglová, personální šéf Scholzova úřadu Wolfgang Schmidt a ministr práce Hubertus Heil. Sedmapadesátiletá Lambrechtová, původním povoláním právnička, byla terčem kritiky kvůli nedostatku odborných znalostí; v době, kdy na ministerstvo nastupovala, si nevěděla rady s hierarchií německých vojenských hodností.

Kritika zhoustla poté, co Lambrechtová na silvestra natočila video, na němž – na pozadí vybuchujícího ohňostroje - říká, že rusko-ukrajinská „válka mi umožnila poznat mnoho skvělých lidí“.

Značná část veřejnosti měla za to, že ministr obrany by měl z existenčně důležité události mít dojmy hlubší.

S tím souvisí drama, jež se v německém kabinetu odehrává. Ač veřejnosti převážně skryté, je nesrovnatelně důležitější než jedna zpackaná ministerská kariéra. Pozdvižení okolo Lambrechtové komplikuje očekávané rozhodnutí vládnoucí koalice podpořit mezinárodní protimoskevské úsilí dodávkami bojových tanků Leopard. Scholzova administrativa čelí rostoucímu tlaku poté, co Polsko a Finsko uvedly, že chtějí bojová vozidla německé výroby na Ukrajinu poslat.

Problém ženské kvóty

Očekává se, že Německo upustí od odporu motivovaného obavami z ekonomických ztrát. Jak agentuře Bloomberg sdělily zdroje obeznámené s uvažováním spolkové vlády, leopardy by měly otupit ostří ruské ofenzivy očekávané na jaře. 

To naráží na stěží uvěřitelný problém. Scholz se totiž zavázal zachovat v kabinetu stejné množství žen a mužů (jde o ministry jeho sociální demokracie). Buď si tedy nyní musí vybrat jinou ženu, nebo bude nucen provést širší reorganizaci kabinetu.

Čas přitom tlačí – čerstvý ministr zahraničí má na programu setkání se svými protějšky ze zemí NATO již v pátek na americké letecké základně v Ramsteinu. Očekává se, že vláda rozhodne o dodávkách tanků ještě před zahájením schůzky. (Příznivci sexuálních kvót by nyní měli vysvětlit, proč jejich požadavky vystavují celou zemi a s ní budoucnost Evropy hazardu v podobě špatné ministryně obrany nebo vládního chaosu. Obojí bylo v pondělí zhruba stejně pravděpodobné.)

Odchod Lambrechtové je pro kancléře Scholze nemilou zprávou i osobně. Když působil jako ministr financí v posledním funkčním období Angely Merkelové, vybral si ji (Lambrechtovou, ne Merkelovou) jako jednu ze svých zástupkyň v čele sociální demokracie; v posledních týdnech, když kritiky na její hlavu začalo přibývat, ji veřejně obhajoval. Její odchod ho tak bude zcela zbytečně stát politický kapitál.