Německo chce zakázat levné maso

Kvůli epidemii koronaviru mezi špatně placenými zaměstnanci německých jatek vznikly plány na zavedení minimálních cen.

Německo chce zakázat levné maso
Jatka v německém městě Rhoda | Profimedia.cz

Až 30 tisíc prasat porazí denně na jatkách ve městě Rheda v Severním-Porýní Vestfálsku, největším provozu svého druhu v Německu, který je zodpovědný za osminu produkce masa v celém Německu. Pro srovnání: areál o stejné kapacitě by zlikvidoval všechny české vepře během 50 dní. 

V současnosti ovšem provoz jatek stojí. Mezi šesti tisíci vesměs agenturními zaměstnanci se rozšířil koronavirus, což se projeví v zásobování země vepřovým a druhotně může mít dopad i na dostupnost a cenu vepřového v Česku. Německo je totiž největším dovozcem vepřového masa na náš trh. 

S výpadkem v produkci masa se však nepotýkali jen západní sousedé, ohniska nákazy na jatkách se objevila v USA či Kanadě a i tam byl následkem časově omezený nedostatek masa. V Německu se však debata stočila úplně jiným směrem. Podle kritiků může za vypuknutí viru ostrý cenový boj na trhu s potravinami, dále podmínky, v jakých špatně placení zaměstnanci pracují a žijí a masný průmysl jako takový.

Žádné rozestupy v kantýně, hromadné ubytování

Jatka v Rhedě patří masnému gigantu Tönnies, který dlouhodobě čelí kritice kvůli příliš nízkým mzdám a hromadnému ubytovávání pracovníků v nevyhovujících ubytovnách. Objevilo se také video z přeplněné kantýny závodu, kde nikdo nedodržuje předepsané rozestupy. 

To zřejmě přispělo k nekontrolovanému šíření čínské chřipky, kterou se aktuálně nakazilo 730 pracovníků. Tisíce zaměstnanců však ještě neprošly testy a konečný počet nakažených tak bude pravděpodobně ještě mnohem vyšší.  

Podle zemské ministryně zemědělství Ursuly Heinen-Esserové způsobil šíření viru cenový boj na maloobchodním trhu, kde se maso prodává jen s minimální přirážkou nad nákladovou cenou nebo dokonce pod ní. Nízké marže a s tím spojený tlak na totální efektivitu i absolutní redukci nákladů pak tlačí zpracovatele do vytváření pracovních podmínek ideálních pro šíření viru.

Heinen-Esserová proto přišla s návrhem zákazu akcí, ve kterých by se maso neprodávalo za přiměřenou cenu. „Objevují se neslýchané akce, ve kterých se maso prodává značně pod svou hodnotou. To musíme zastavit,“ řekla Heinen-Esserová listu Rheinische Post. 

Na základě Spolkové rady, tedy horní komory parlamentu se zastoupením spolkových zemí, chce ministryně vyvolat iniciativu pro změnu zákona, který by příliš nízké ceny v obchodech výrazně ztěžoval. 

Z evropských srovnání Německo pravidelně vychází jako země s velmi levnými potravinami ve srovnání s průměrnou mzdou. Z indexu cen v potravinářském dodavatelském řetězci, který nově zavedl Eurostat, je tak třeba patrné, že výkupní ceny vepřového v uplynulých pěti letech byly po řadu měsíců nad úrovní cen v prodejnách. I v Česku se podle Eurostatu občas dostávají výkupní ceny nad ceny spotřebitelské, ovšem ne tak výrazně jako v Německu.