Jako Orbán. Německá krajní levice i pravice žádají výjimku pro ruskou ropu

V Německu se politici dohadují, jak vyřešit budoucnost rafinerie ve Schwedtu, jež je závislá na ruské ropě. Od Levice a Alternativy pro Německo zaznívá požadavek na výjimku po vzoru Maďarska.

Jako Orbán. Německá krajní levice i pravice žádají výjimku pro ruskou ropu
V Berlíně pochází většina pohonných hmot z ruské ropy | foto Shutterstock.com

Braniborsko by mělo dostat stejnou výjimku na dovoz ruské ropy jako Maďarsko, Slovensko nebo Česko. V braniborském parlamentu o to žádají politici z okrajů politického spektra. Jak postkomunistická Levice (Die Linke), tak populisticky pravicová Alternativa pro Německo (AfD), jež se v minulosti „proslavila“ protibruselskou a antiimigrační rétorikou.

Spor se vede o největší rafinerii ropy ve východní části Německa, ve městě Schwedt, kde se zpracovává výhradně ruská ropa, jež sem přitéká ropovodem Družba. Obě strany chtějí, aby místní vláda zajistila od německého kabinetu minimálně dlouhé přechodné období a finanční pomoc pro tento region. Rafinerie PCK zaměstnává asi dvanáct stovek lidí a patří mezi čtyři největší zpracovatele ropy v Německu.

Ropné embargo prosazuje Evropská komise a zatím s ním nesouhlasí Maďarsko, i když Brusel nabídl Budapešti odklad a pomoc se zajištěním dodávek z okolních zemí. Okamžitý bojkot ruského ropovodu kritizuje šéf poslanců Levice v Braniborsku Sebastian Walter. Požaduje, aby východní spolkové země Německa měly delší přechodné období stejně jako ostatní státy ve východní Evropě.

 

Německá vláda podle něj jedná proti zájmům východních Němců, protože rafinerie zásobuje pohonnými hmotami celou bývalou NDR. V Berlíně a Braniborsku pochází z ruské ropy až 95 procent všech pohonných hmot.

Chceme záruky, že se benzin nebude zdražovat

Lokální politici také žádají, aby německá vláda poskytla záruky, že se nebudou benzin, nafta nebo topné oleje zdražovat. AfD chce slib, že rafinerie bude i nadále fungovat bez omezení a bude zásobována ropovodem Družba. Šéf klubu poslanců AfD v Braniborsku Hans-Christoph Berndt kategoricky odmítl, aby se region připojil k embargu na ruskou ropu.

Brusel plánuje, že se Unie do konce roku odstřihne od ruských ropných dodávek. Odklad do konce roku 2024 má mít Maďarsko, které proti embargu vystupuje nejhlasitěji. Stejnou výjimku má dostat i Slovensko, Česko má termín posunutý do poloviny roku 2024.

Ministr hospodářství a energetiky Robert Habeck ze Zelených osobně před zaměstnanci rafinerie slíbil, že dodávky ropy nebudou narušeny, německá vláda aktivně hledá další dodavatele ropy. V delším časovém horizontu by měl být průmyslový komplex předělán na zpracování vodíku.

Rafinerii ve Schwedtu dosud provozoval a ovládal ruský státní podnik Rosněfť, jenž má nadpoloviční podíl ve společnosti. Menší část drží britsko-nizozemský Shell a italská Eni.

Habeck hovořil o tom, že ropu na východ země mohou dodávat tankery přes přístav v Rostocku (případně z polského Gdaňsku) a vláda bude dotovat vyšší náklady na ropu přiváženou po moři. Musí se také změnit majetková struktura rafinerie, například tím, že by společnost Shell navýšila svůj podíl. Ministerstvo jedná i s dalšími hráči na trhu. Zaměstnancům v současnosti nejoblíbenější politik v Německu slíbil, že o práci nepřijdou.