Plány americké datové firmy Palantir na evropskou expanzi jsou ohroženy. Němci pochybují o její bezpečnosti

Tajemná technologická firma, která disponuje obřím množstvím dat a jejímiž klienty jsou třeba americké ministerstvo obrany nebo FBI, narazila v Německu na pochybnosti.

Plány americké datové firmy Palantir na evropskou expanzi jsou ohroženy. Němci pochybují o její bezpečnosti
ilustrační foto | Shutterstock.com

Německé spolkové země přehodnocují postoj k policejnímu používání softwaru od Palantiru. Soudy v Bavorsku a Severním Porýní-Vestfálsku nezávisle na sobě rozhodly, že dosavadní zákony umožňující policejním silám získávat citlivé údaje o občanech nedostatečně chránily jejich soukromí (občanů, ne policistů). V Hesensku a Hamburku zase přinutily ke změnám ve využití softwaru od Palantiru výroky spolkové justice.

Palantir se snaží v Evropě prorazit prostřednictvím práce pro vládní klienty. S britským státním zdravotnickým systémem NHS má podepsat smlouvu ve výši 400 milionů liber na využití dat; jeho dalšími klienty jsou dánská policie a panevropská vyšetřovací agentura Europol.

Palantir, firmu o tržní hodnotě sedmnáct miliard dolarů, spoluzaložil technologický investor Peter Thiel. Společnost je známá svými smlouvami s americkými bezpečnostními organizacemi včetně CIA; její software umožňuje rychle analyzovat velká množství dat a vytvářet podle toho profily jednotlivců.

Právě nebezpečí falešné pozitivity – nesprávné identifikace nevinného člověka jako pravděpodobného zločince – je častým argumentem odpůrců jeho širokého zavedení. Na druhou stranu, v roce 2018 pomohl systém Palantiru HessenDATA zmařit teroristický útok islamistů a v roce 2020 odhalit skupinu pedofilů.