Nemáme, zavolejte si za rok

V posledních měsících je to pořád stejné – ceny energií raketově rostou. Jen největší tuzemská energetická společnost ČEZ zvedla spotřebitelům ceny elektřiny a zemního plynu o desítky procent. A tak lidé hledají alternativy, jak za energie ušetřit. Možností na trhu je několik, k těm populárnějším patří již delší dobu tepelná čerpadla a solární panely. Výhodou je, že na jejich pořízení přispívá dotací i stát. Je tu ale několik úskalí.

Poptávka po solárních panelech a tepelných čerpadlech je tak vysoká, že některé firmy nemají co instalovat a berou objednávky na příští rok. Třeba tepelné čerpadlo, které si objednáte teď, přijde technik namontovat až příští duben. Existují ale i výjimky, u kterých se dá stihnout montáž za pár měsíců. Alespoň zatím.

Každý, kdo může a má k tomu podmínky, chce být energeticky co možná nejsoběstačnější a od velkých obchodníků odebírat minimum energií. Není se čemu divit, navíc v situaci, kdy nikdo není schopen odhadnout, na jaké výši se ceny energií zastaví. Ne každému se ale do soběstačnosti vyplatí investovat a návratnost vložené investice je v nedohlednu. Více k tématu najdete v novém vydání týdeníku Hrot.

Ceny energií řeší všichni, stejně tak to, kam dát naspořené finance, aby je nesežrala inflace. Jednou z možností je umění. Pandemie zrodila novou generaci mladých sběratelů, kteří v loňském roce nakopli lehce skomírající trh s uměním. Zaměřují se mimo jiné i na mladé začínající umělce, u kterých je dost velká pravděpodobnost, že hodnota jejich děl na trhu výrazně vzroste. Vždy platilo, že umění je dobrá investice, a mladí investoři toto pravidlo potvrzují.

Už je to pár měsíců, co Angela Merkelová zmizela z politiky, a Evropská unie čeká, kdo bude jejím novým lídrem. Docela slušně má našlápnuto francouzský prezident Emmanuel Macron. Vítězství v prezidentských volbách jej posílilo, jen si bude muset doma vyřešit pár problémů, jako třeba energetiku nebo reformu sociální politiky. Více o aktuální situaci ve Francii a dalším možném vývoji najdete v rozhovoru s emeritní rektorkou Vysoké školy ekonomické v Praze Hanou Machkovou.

V novém Hrotu naleznete i další texty. Třeba o plánovaném dělení energetické firmy ČEZ. Přitom to není až tak dávno, co se společnost spojovala s regionálními energetickými podniky. Tehdy kolem toho bylo pořádné haló a o své posty kvůli tomu přišlo několik manažerů. Tenkrát se ČEZ spojoval s regionálními energetikami kvůli plánované privatizaci.

Rozdělovat se bude (pokud to stát jako majoritní akcionář schválí) kvůli zelené regulaci, která dělá z životně důležitých investic do energetiky něco na způsob nákupu bitcoinů. A dočtete se také o tom, jak nenápadný technologický startup Memsource pokračuje v cestě ke globální velikosti. Pomoci mu má i nový hvězdný ředitel. Příjemné čtení.