Nekonečný ruský šlendrián. Tajná služba zatkla plukovníka národní gardy za to, že vyhodil 400 milionů rublů za nefunkční radary

Šlendrián a korupce odjakživa rozežíraly ruské ozbrojené síly. A zjevně to trvá dodnes.

Nekonečný ruský šlendrián. Tajná služba zatkla plukovníka národní gardy za to, že vyhodil 400 milionů rublů za nefunkční radary
ilustrační foto | Shutterstock.com

Naznačuje to případ plukovníka „Rosgvardii“ (Národní garda Ruské federace, nástupkyně někdejších Vojsk ministerstva vnitra) Sergeje Volkova, pro kterého si v úterý přišlo přímo do jeho moskevské kanceláře zatýkací komando ruské kontrarozvědky FSB. 

Jasné je, že v zamotaném případu jde o zfušovanou obranu Krymského mostu před útoky drony, interpretace toho, co se událo a za co Volkov opravdu může, je však složitá. Ruský deník Kommersant přišel s odhalením, že Volkov, který je náčelníkem oddělení „Rosgvardii“, jež zodpovídá za technický rozvoj a námořní záležitosti, vyhodil v roce 2020 zbytečně 395 milionů rublů (přes 110 milionů korun) za dva radarové systémy protivzdušné obrany, o nichž údajně musel vědět, že nebudou patřičně fungovat.

Plukovník „Orel“ dolétal

Celá věc se údajně odehrála následovně. Rosgvardia měla na základě Putinova rozhodnutí nakoupit v roce 2020 dva radarové komplexy na ochranu Krymského mostu před drony, jenže Volkov prý z nějakého důvodu dlouho nevyvíjel žádnou aktivitu.

Když se konečně v září onoho roku probral z letargie, zjistil údajně, že mu na nákup zbývá málo času a peníze by mohly propadnout. Hrozil by mu prý za to osobní postih, a tak se narychlo dohodl s rostovským státním podnikem RNIIRS (Výzkumný institut radiokomunikací v Rostově na Donu) a koupil od něj dva obranné systémy „Orel-BPLA“, které prý v žádném případě nemohly naplnit požadované zadání.

Na vše se přišlo až v listopadu 2021, tedy tři měsíce před Putinovým přepadením Ukrajiny, když se ukázalo, že „Orlové“ jsou proti dronům bezmocní. Řečený státní podnik je sice považován za nejstarší podnik obranného průmyslu v Rostovské oblasti, ovšem, jak zjistil Kommersant, aktuálně na svých stránkách inzeruje, že se zabývá výrobou obráběcích strojů, systémů čištění vzduchu a pouličního osvětlení či suvenýrů…

Volkova poslal soud do vazby, jeho obhajoba však tvrdí, že je nevinný. Volkov prý nemohl ovlivnit typ, technickou specifikaci ani cenu obranných systémů. „Byly vojsku úspěšně dodány a jsou v provozu,“ řekl Kommersantu Volkovův obhájce s tím, že trestní řízení je „spojeno s pokusem nadřízených přenést na něj zodpovědnost“.

Postalinsku

Vraťme se nyní k interpretaci Volkovova zatčení. Ta je nutné ošemetná, protože všechny informace o Volkovovi vycházejí z ruských zdrojů, tedy z médií, která jsou plně kontrolovaná státem. Samozřejmě může jít o jednoduchý kriminální případ, kdy je viníkem buď sám Volkov nebo jeho „nadřízení“.

Může jít ale také o počátek účelově konstruovaného procesu, který má zastrašit ty, kteří podle Kremlu mohou za ruské válečné selhání na Ukrajině. Nasvědčoval by tomu hrozivý komentář s názvem „Nová odpovědnost elity – a neříkejte pak, že vás nevarovali“ (upozornil na něj server Novinky.cz), který ve čtvrtek publikovala ruská státní agentura RIA Novosti. Jeho autor – vlivný komentátor – Pjotr Akopov ho začíná slovy: „Kde jsou zatčení?

Tuto otázku již rok opakuje mnoho našich občanů. Mají na mysli úředníky, vojáky a podnikatele zodpovědné za to, co se děje na frontě i v týlu – za negramotné vojenské operace s vážnými ztrátami, neuvážené nasazování lidí, nedostatek těch nebo jiných zbraní atd.“

Akopov v něm zmiňuje Volkova a to konstatováním, že nedávná zatčení, ke kterým došlo v Moskvě (tím je míněn Volkov) a v Brjansku jsou „vnímány nikoli jako jednorázové akce, ale jako příznaky obratu již nabírajícího na síle“. V komentáři dále stojí, že nejde o „nový rok 1937“, tedy o začátek velké stalinské čistky, kdy se „represe vymknuly kontrole“, jenže to je samozřejmě tvrzení, které budeme moci verifikovat až s odstupem několika let.

Už teď je ale možné odhadnout, že Rusy nečekají snadné časy.