Nekonečné očkování: část lékařů čtvrtou i další dávky kritizuje

Izrael jako první země světa přistoupil ke čtvrté dávce vakcinace proti covidu. Část odborníků ale tvrdí, že opakované očkování posilujícími dávkami je zbytečným plýtváním veřejnými zdroji.

Nekonečné očkování: část lékařů čtvrtou i další dávky kritizuje
ilustrační foto | Shutterstock.com

Před dvěma lety by taková informace byla označena za vymyšlenou zprávu a hoax. Nyní se ale stále častěji hovoří o tom, že se kvůli novým mutacím koronavirů musí opakovaně aplikovat další posilující očkovací dávky. V Česku politici i většina odborníků apelují na očkování třetí dávkou, v Izraeli už začali podávat čtvrtou dávku vakcíny zdravotníkům a lidem starším šedesáti let.

Ne všichni experti ale mají za to, že roztočení vakcinačního kolotoče je smysluplným opatřením proti pandemii covidu-19. „Nekonečný hon za posilujícími dávkami za účelem zvýšení protilátek a zvýšení relativní ochrany s malým absolutním přínosem je plýtvání zdroji,“ hlásá odborník na očkování Naor Bar-Zeev, jenž je zástupcem ředitele Mezinárodního očkovacího centra na Univerzitě Johnse Hopkinse v Marylandu. 

Izrael očkuje už druhým „boosterem“ zdravotníky, kteří první posilující dávku dostali minimálně před čtyřmi měsíci. Studie ukazuje, že měli nízké hladiny protilátek a čtvrtá dávka je navýší. Docent Naor Bar-Zeev ale tvrdí, že samotná hladina protilátek nemusí být zásadní pro obranu organismu, protože imunitní systém si vytváří déletrvající odpověď. 

I když se po několika měsících od očkování zvyšuje pravděpodobnost, že se nakazíte virem, stále má organismus dostatečnou ochranu před závažným průběhem onemocnění, tvrdí Bar-Zeev. Ukazuje se to u varianty delta a bude to zřejmě platit i pro omikron, jenž se zdá být ještě mírnější, protože v nemocnici skončí méně lidí. Čtvrtá dávka může mít smysl pro ty, kteří na předchozí očkování reagovali jen minimálně. Pro ostatní ale bude mít velmi malý přínos. 

Vakcíny mRNA, které vyrábí firmy Moderna a Pfizer/BioNTech, mohou být sice opakovaně aplikovány k posílení imunity, ale tato možnost sama o sobě neznamená, že by se tak mělo dít masově, namítl Bar-Zeev. Kritici připomínají, že dlouhodobá bezpečnost čtvrtých dávek nebyla testována. 

Zbytečné další záchranné vesty

Mnohem větším problémem v boji proti pandemii je ale nedostupnost očkovacích látek v řadě chudších regionů světa. Hodně lidí stále čeká na první očkovací dávku. Tento fakt dlouhodobě kritizuje i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Už loni v srpnu etiopský šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus označil třetí dávku očkování za nemorální. „Plánujeme rozdávat další záchranné vesty lidem, kteří již záchranné vesty mají,“ řekl imunolog k opakovanému očkování. Nerovnoměrný přístup světové populace k očkování může vyvolat další mutace virů a protáhnout pandemii, varovala WHO před Vánocemi. Ghebreyesus kritizoval zejména plošné programy posilujícího očkování. Mutace omikron se objevila u pacienta s virem HIV v Jižní Africe, kde je plně očkováno pouze 26 procent populace.

Naopak Stéphane Bancel, šéf americké biotechnologické firmy Moderna, jež také nabízí mRNA vakcínu proti covidu, tvrdí, že ochrana po očkování bude klesat a je třeba počítat se čtvrtou dávkou. Nové dávky si už objednala Británie a Jižní Korea. Zejména starší lidé budou potřebovat každoroční podzimní přeočkování, dodal.

Na druhou stranu existuje řada Američanů, kteří mají zdravotní komplikace a v minulých měsících si nechali „načerno“ aplikovat čtvrtou nebo i pátou očkovací dávku proti covidu s tím, že si jejich tělo vytvořilo málo protilátek. Často se jedná o pacienty, kteří jsou po transplantaci a berou imunosupresiva.