Největší veterinární kliniku v Česku koupil někdejší spolumajitel skupiny Penta Maták

Investiční skupina HardWood Investments, za kterou stojí investoři kolem expartnera skupiny Penta Eduarda Matáka, koupila největší veterinární nemocnici v Česku, pražské VetCentrum Duchek. 

Největší veterinární kliniku v Česku koupil někdejší spolumajitel skupiny Penta Maták
Za skupinou HardWood stojí kapitál několika investorů, jedním z nich je i bývalý spolumajitel Penty Eduard Maták. | foto Profimedia.cz

Na česko-slovenském trhu se začíná konsolidovat další zdravotnický sektor. Po reprodukční medicíně či neúspěšném pokusu vytvořit velkého hráče na poli stomatologie přichází na řadu lékařská péče pro domácí mazlíčky. A jsou u toho opět zajímavá jména česko-slovenského byznysu.

Minulý týden poměrně nová investiční skupina HardWood Investments, za kterou stojí investoři kolem někdejšího spolumajitele skupiny Penta Eduarda Matáka, koupila největší veterinární nemocnici v Česku, pražské VetCentrum Duchek.

Slováci největší českou multioborovou nemocnici se zvířecí pohotovostí začlení do skupiny VetCare Group, kterou v Česku a na Slovensku už několik měsíců budují. Díky novému spojení půjde o celek s konsolidovanými tržbami téměř deset milionů eur, tedy bezmála čtvrt miliardy korun. Hodnotu aktuálního obchodu ani jedna ze stran nekomentovala, ale podle odhadů z trhu může jít o sumu přes 150 milionů korun. HardWood ve firmě získává plných sto procent.

Zájemci, hlaste se

Tažení této skupiny českým trhem veterinární péče tím podle všeho nekončí. „Segment veterinární péče patří z pohledu budoucích investic mezi nejperspektivnější. Jsme proto velmi rádi, že si nás za strategického partnera pro další rozvoj pracoviště zvolil i lídr českého trhu,“ uvedl Michal Kaszás, jeden ze šéfů HardWood Investments, který dříve pracoval pro poradenskou společnost BCG.

„Zároveň máme zájem jednat se všemi vlastníky veterinárních klinik, kteří hledají vhodného partnera pro další rozvoj pracoviště nebo uvažují o prodeji. Na konkrétních výsledcích vidíme, že náš koncept zásadně pomáhá rozvoji samotných klinik,“ dodal.oučástí sítě je už šest veterinárních klinik v České republice a na Slovensku s celkovým počtem více než šedesáti veterinárních lékařů. VetCare Group zastřešuje veškeré specializace, od všeobecné medicíny po specializovanou neurologii.

o skupiny patří například trenčínský NeuroVet, specializované pracoviště pro veterinární neurologii, Sibra Centrum v Bratislavě, největší slovenská multioborová nemocnice, a také Vet­Point, specializovaná onkologická klinika a veterinární ortopedie a traumatologie, největší na západním Slovensku. Teď přišlo na řadu Česko.Naším cílem je po vzoru veterinárních klinik v západní Evropě přinést osvědčené modely spolupráce mezi veterinárními klinikami. Chceme primárně podpořit vzdělávání mladých veterinářů, poskytnout jim možnost odborného růstu a nastavit nový standard kvality veterinární péče v České republice a na Slovensku,“ říká Jindřich Gallo, další z řídících partnerů HardWood Investments a někdejší poradce z McKinsey & Company.

Pohodlně v černých

VetCentrum založil veterinář Lukáš Duchek v roce 2005 a z areálu v pražských Stodůlkách vytvořil nejmodernější zařízení svého druhu v Česku. Firma měla v roce 2020 obrat kolem sta milionů korun a vydělala bezmála dvanáct milionů korun čistého. Zisk EBITDA, tedy před odpisy a úroky, činil osmnáct milionů korun. Duchek, sám uznávaný specialista na veterinární ortopedii, neurologii a speciální chirurgii, zůstává v pozici jednoho z jednatelů. Okolnosti svého exitu ale jinak komentovat nechtěl a otázky Hrotu ponechal bez odpovědi.

a skupinou HardWood stojí kapitál několika investorů, jedním z nich je i bývalý spolumajitel Penty Eduard Maták a jeho rodinný vehikl Maták Family Office. Dlouholetý partner skupiny zodpovědný za zdravotnický byznys opustil Pentu loni po dlouhých dvaceti letech a zaměřil se na vlastní investice. Spolu s ním skupinu Marka Dospivy a spol. opustil též Jozef Oravkin. I ten před časem oznámil založení vlastní investiční skupiny Alto, která převzala část realitních projektů Penty na Slovensku.