Nejistá sezona. Sportovní kluby nezvládají drahé energie

Dvě třetiny hokejových klubů nemají zajištěné energie na příští rok. Pokud nepomůže stát, budou muset zavřít.

Nejistá sezona. Sportovní kluby nezvládají drahé energie
ilustrační foto | Shutterstock.com

Kabinet Petra Fialy ve středu potěšil kdekoho. Zastropování cen elektřiny a plynu na zbytek letošního i celý příští rok slíbil domácnostem, malým firmám, nemocnicím nebo domovům důchodců. Údajně myslí i na sport. Jednotlivé svazy i kluby ovšem varují, že do skupiny „vyvolených“ mnoho klubů možná nespadne. 

V čem je u aktuálního vládního balíku energetické pomoci problém? Lidé od sportu tvrdí, že ministerští úředníci této branži nerozumějí. A tak podobně jako minulá vláda při plánování covidové pomoci s překvapením zjišťovala, kolik různých druhů podnikání u nás máme, dnešnímu kabinetu zřejmě ještě nedošlo, jaké různé právní formy může mít provoz sportoviště.

Ministerský náměstek tak sice tvrdí, že se problém velké části sportovišť vyřeší tím, že je provozuje obec nebo kraj, na něž se cenový strop vztahuje, není ale jasné, co bude třeba se sportovní halou, která sice patří městu, ale provozuje ji sportovní klub jako spolek. Účtenky totiž v takovém případě často platí právě klub, ne majitel pronajaté nemovitosti.

Národní sportovní agentura poukazuje i na jinou nejasnost. Provoz hokejových či plaveckých hal je natolik  energeticky náročný, že tato zařízení mohou vypadnout z definice malých a středních odběratelů, kteří mají letos i příští rok nárok na zastropované ceny. 

„Vláda nestanovila hranici odběru, a tak může dojít k tomu, že velké sportovní haly spadnou do kategorie velkoodběratelů. A na ty už se aktuální balík pomoci nevztahuje,“ upozorňuje Večerka. Paradoxně tak může dojít k situaci, kdy například hokejový klub bude patřit do stejné skupiny jako velké průmyslové firmy. Pro ty ovšem plán pomoci na příští rok vláda nemá připravený.

Rozsah problémů, do kterých se oblast sportu kvůli drahým energiím řítí, dobře ilustruje čerstvý průzkum České unie sportu mezi zhruba pětistovkou klubů a tělovýchovných jednot. Z něj vyplynulo, že organizacím provozujícím vnitřní sportoviště provozní náklady stouply v průměru o více než 130 procent. 

Zhruba šest z deseti sportovních organizací pak drahé energie ohrožují přímo existenčně. Pokud se vláda nerozhoupe k zastropování energií také pro ně, od ledna prý začnou kluby s tělocvičnami, „kamennými“ i nafukovacími halami, zimními a plaveckými stadiony, ale také třeba kuželnami postupně zavírat.

Patrně nejhůř může nečinnost kabinetu zasáhnout hokejisty a bruslaře. Český svaz ledního hokeje zmapoval situaci na devíti desítkách krytých stadionů nejpopulárnějšího zimního sportu a zjistil, že dvě třetiny z nich nemají od začátku příštího roku fixace na ceny elektřiny. Patnáct klubů dokonce nemá zajištěné fixované ceny ani letos, a tak podle svazu některé z nich kvůli až desetkrát vyšším nákladům za energie v srpnu zaplatily tolik co za celý minulý rok.