Nechte doma rodinu, vyrazte s úchylem

Už je to tady. Po měsících čekání konečně přišel den D, den, kdy se jede na dovolenou. Však už ji taky potřebujete. Večer sbalíte a ráno natěšení vyrážíte s rodinou na letiště. Jenže ouha, let je o osm hodin odložen. Když konečně po strastiplné cestě dorazíte na místo, zjistíte, že hotel v reálu vypadá o poznání hůř než na internetu, děti se mezi sebou neustále rvou a partner je všechno, jen ne psychicky v pohodě. Navíc jste zapomněl v autopůjčovně včas rezervovat vůz, takže nezbývá nic jiného než následujících deset dní strávit na ose pokoj-pláž-restaurace. Z dovolené odjíždíte v ještě zoufalejším stavu, než když jste na ni vyrážel.

Nechcete si to přiznat, ale někde vzadu v hlavě se to neustále ozývá: dovolená s rodinou může být fajn, ale moc si u toho neodpočinete. Odpočinek vypadá jinak, týden někde sám, možná jen s nějakým kámošem ze školy, mimo turistické destinace. Zažít něco netradičního, čím se před známými třeba ani nebudete chtít pochlubit, ale určitě si to pořádně užijete. V Hrotu potřeby našich čtenářů chápeme. A proto v novém vydání týdeníku najdete dost netradičního cestovatelského průvodce. On už jen název Úchyl na cestách leccos napoví. Víc zjistíte v našem hlavním tématu.

Když jsme u toho cestování, slavné mořeplavce, kteří obepluli svět - Magalhaese, Drakea či Cooka -, zná každý. Kromě nich to však dokázala i jedna obyčejná anglická koza. A to hned dvakrát. Nemusela umět pracovat s kompasem ani plachtami, stačila jí k tomu jen slušná produkce mléka. A obě její cesty byly plné dobrodružství. Taky možná inspirace.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit