Nečekají nás prezidentské volby, ale volby o Babišovi

Po deseti letech privatizace Pražského hradu nebo ostudné snahy vrhnout Českou republiku do ruské a čínské náruče se v nadcházející prezidentské kampani mohlo veřejně řešit, co vlastně očekáváme od nejvyššího ústavního činitele, jakou roli by měl hrát ve společnosti. Místo toho se všechno bude znovu točit okolo obžalovaného Andreje Babiše.

Nečekají nás prezidentské volby, ale volby o Babišovi
Andrej Babiš se svým obytňákem dělal kampaň už během léta | foto Shutterstock.com

Nečeká nás žádná volební kampaň v rukavičkách, spíše to vypadá na nejbrutálnější útok na nejnižší lidské pudy. V sídle hnutí ANO už nepochybně vznikají složky na největší Babišovy konkurenty. Expremiér moc dobře ví, že tentokrát není tím největším favoritem, proto bude chtít výsledek zvrátit na svou stranu stůj co stůj. Bez ohledu na to, kolik hnoje se vykydá.

Že při prosazování vlastního já nehledí Babiš napravo nalevo, ukázalo už oznámení jeho kandidatury. Stalo se tak totiž o den dřív, než nejvyšší představitelé ANO avizovali. Tvrdili, že se kandidát napřed schválí na pondělním jednání vedení a až poté se jméno oznámí veřejnosti. Místo toho udělal Babiš ze svých lidí jen stafáž, když svou kandidaturu ohlásil už v neděli večer.

Jednu chvíli to přitom vypadalo, že Babiš do klání o Hrad nepůjde. Průzkumy volebních preferencí nevycházejí v jeho prospěch. Má sice prakticky jasný postup do druhého kola, ale okruh jeho voličů je omezený, takže větší naději má Petr Pavel i Danuše Nerudová. Jenže Babiš ve své ješitnosti nikomu nevěří, a tak jmenoval sám sebe. Potřebuje prorazit svůj omezený voličský okruh a přitáhnout k sobě váhající voliče. Z minulosti víme, že Babišovy metody nejsou zrovna vybíravé. 

A pokud se dobře učil od odcházejícího hradního pána Miloše Zemana, máme se opravdu nač těšit. Ostatně stačí si připomenout, jak Babiš na jednom ze svých mítinků označil své oponenty za fašisty a nacisty. A také jeho poznámky o tom, jak do Česka přijíždějí Ukrajinci v drahých autech a natahují ruce pro sociální dávky.

Dost možná se dočkáme historické události, totiž že Babiš bude ještě před otevřením volebních místností odsouzen v kauze Čapí hnízdo. Samozřejmě nepravomocně. To samozřejmě nahrává domněnkám, že expremiérovi jde především o ochranu své osoby před pravomocným odsouzením a o ochranu svého byznysu.

Lze očekávat, že Babišovou kampaní se opět prohloubí příkopy ve společnosti. Pro a proti budou stát proti sobě v takovém rozporu jako nikdy předtím. Pokud by Babišovi šlo o blaho lidu, jak to neustále opakuje a naposledy to zmínil při oznámení své prezidentské kandidatury, vůbec by se o hradní křeslo neucházel.