Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Nebičujte mrtvého koně

Desetitisíce podnikatelů melou z posledního. Stát jim musí odložit, co se dá. První na řadě je DPH.

Horekovať neznamená ve slovenštině provozovat hotel, restauraci či kavárnu, nýbrž totéž co bedákať neboli česky naříkat, též archaicky hořekovat. A tento byznys má opravdu po vypuknutí pandemie důvod k nářkům, protože je jedním z těch, které šly s tržbami buď rovnou na nulu, nebo na zlomek původního obratu. 

Kdokoli z cizinců se mě kdy ptal, kdy je nejlepší čas k návštěvě Prahy a České republiky, vždy se dozvěděl, že famózní je jaro, hlavně začátek května. Letos už víme, že nebude. Cestovní ruch a všechny jeho složky patří k těm nejpostiženějším právě proto, že je to „people business“, což je po stránce tržeb v době zavřených hranic, uzemněných aerolinek a přísného sociálního distancování garantovaná katastrofa. Z hlediska zaměstnanosti a přínosu pro HDP to přitom nejsou žádné drobné: zemědělství je z hlediska příspěvku k obojímu několikanásobně menší obor.

Potkal jsem na neskutečně prázdné Malé Straně majitele několika restaurací: je na desetině tržeb, přijímá objednávky přes okénko a snaží se dělat nějaký obrat i přes rozvozové služby, které si ovšem berou 30 procent. Nestačí to ani na platy zaměstnanců, které si nechal, o pokrytí fixních nákladů nemluvě. 

Bez dojmologie

Dojmologie by neměla být základem formulace jakékoli politiky; zavolal jsem tedy „jednomu z velkých“: Jak si vede člověk, který provozuje řetězec hotelů, dohromady s dvanácti sty lůžek?

I pro ty, kdo mají nemovitý majetek a prvotřídní dlužnickou historii, to není jednoduché. Tržby jsou na nule, předpokládá se, že zahraniční klientela bude přijíždět pomalu, a ta domácí ji nemůže nahradit. Banka je v tomto případě – díky kvalitnímu zajištění – vstřícná, rovněž finanční úřad povolil žádost o odklad DPH (již za únor). Odstupné je vypláceno, první na řadě byli samozřejmě ti nejméně nákladní. A samozřejmě propouštíte zaměstnance, protože pro ně zkrátka není práce. Kurzarbeit to fakt nezachrání. I tak se do firmy nosí hotovost od vlastníka, protože chcete udržet solventnost a klíčový personál.

Toto je příběh strategie přežití toho silného, ale obecně je horeca celosvětově oborem s nejslabším hotovostním nárazníkem (v průměru asi měsíc), většina byznysů už ji touto dobou nemá. Míru stresu poznáte z toho, že 600 milionů záruk na úvěry Covid Praha bylo fuč za devět minut… Kdo se tomu může divit?

Úplně nejjednodušší finanční model za situace, kdy vám dojde hotovost, spočívá v tom, že nemůžete nikomu zaplatit, protože vám nepůjčí žádná banka, pokud nemáte velkou rezervu na zajištění. Ale co když jste v nájmu a máte závazky k pronajímateli, finančnímu úřadu, k sociálce, zdravotním pojišťovnám, k zaměstnancům?

Když váš byznys má negativní hodnotu pro vlastníka (a nechcete do něj dávat další hotovost), nebo nemáte peníze, tak zkrátka nezaplatíte nikomu. V takové situaci musí být touto dobou tisíce, možná desetitisíce zaměstnavatelů. 

Co by pro ně měl udělat stát?

  1. Povolit odklady všeho, co se odložit dá, s tím, že uděláme splátkové kalendáře, které budou odpovídat náběhové křivce.
  2. Jde především o DPH, sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnavateli a příjmovou daň. Odklad není prominutí platby, za předpokladu rozumně natažených splátkových kalendářů lze i úročit. Hezký, ale méně významný bude „tax loss carry back“, pokud umožní dostat vratku za zaplacené příjmové daně již v letošním roce. 
  3. Udělat úvěrový program, který kopíruje riziko: v tomto případě vláda musí nést 100 procent rizika individuálního úvěru, zejména u živností a malých i středních firem. Takže štědrý Covid IV jako v Rakousku nebo v Německu.
  4. Nepředstírat, že zaměstnavatel může zaplatit odstupné, protože když nemá peníze, tak ho tím doženete jenom do úpadku (kde nezaplatí stejně – bavíte se jenom o předbíhání ve frontě věřitelů; vlastník je švorc).
  5. Motivovat lidi k práci, například dočasnými úpravami zákonodárství:
  • a) Krátkodobým převedením pracovníka na jinou práci, k jinému zaměstnavateli, s dorovnáním mzdy státem (není vyhozen).
  • b) Neplaceným volnem a brigádou dočasně uvolněného pracovníka, který dostává dorovnání mzdy státem, platí za navýšení zaměstnanců dočasně nižší pojistné a zaměstnanec se může posléze vrátit na původní místo (není vyhozen).
  • c) Něčím jako je americký „furlough“, kdy vás neplatí zaměstnavatel, ale můžete brát podporu v nezaměstnanosti a vrátit se na původní místo, až bude zase práce.

Nebuďme sentimentální a už vůbec ne naivní: tato krize nebude levná a zadlužení státu bude velké tak jako tak. Jak to říkal jeden kolega ekonom paní ministryni financí: „Největší schodek v dosavadních dějinách České republiky vás nemine, ale můžete si vybrat. Buď bude nejvyšší, anebo bude ještě vyšší, a nádavkem popravíte český podnikatelský stav a připravíte se o budoucí daňovou bázi. Jaká výhra.“ 

V pondělí se má platit DPH, tak zkusme přemýšlet, kolik dostaneme a kolik podnikatelů nezaplatí, protože už nemají. Samozřejmě je lze zatížit sankcemi. Mrtvý kůň se dá také bičovat k lepším výkonům.