Naši skvělí odborníci

Ministr zdravotnictví Arenberger rozpustil svůj prapodivný poradní orgán MeSES, vedený epidemiologem Smejkalem, a vyvolal tím pozdvižení.

Party otitulovaných hlav, která před pár týdny hlásala, že bez zavření fabrik alespoň na dva týdny covid prostě nezastavíme, se hbitě a nepochopitelně zastala opozice a nakonec poradenský flek některým z nich nabídl i Andrej Babiš.

Vše odstartoval rozhovor Petra Smejkala pro server Novinky, v němž konstatoval, že „Česko epidemii fakt nezvládlo“, což vládní politici před volbami opravdu nechtějí slyšet. Hned druhý den to Arenberger rozpustil po telefonu. Nastala exploze sebelítosti a například Jan Kulveit šmahem označil úředníky ministerstva za neschopné a nevzdělané hlupáky, kteří proti nim kuli pikle.

O úřadu nemáme v Hrotu žádné velké iluze a o ministrovi s trochu příliš vyvinutým transakčním myšlením také ne. Nicméně nelze pominout, že na tom českém covidovém neúspěchu mají svůj podíl nejen politici a úředníci, ale i lidé z MeSES, kteří se nám nevylíhli z posledních velikonočních vajíček, ale v různých konzultačních funkcích a komisích řada z nich zasedá už hezky dlouho. Někteří sestavovali už loni protiepidemický systém PES, který na svou nefunkčnost pošel dříve, než zaštěkal. Celá parta pak podporovala co nejtvrdší lockdown na začátku března, z něhož prošlo téměř vše kromě zmíněného uzavření fabrik. A tři dny po jeho zavedení začala nákaza sama od sebe ustupovat. I přes původní věštby apokalypsy, kdy počty nakažených porostou ke třiceti tisícům denně. Pokles pak razantně zrychloval, přestože to mělo být bez těch zavřených fabrik nemožné.

Tento tým snů pak při rozvolňování brzdil otevření škol a vymyslel a zasadil se o udržování rotačního způsobu výuky v době, kdy z testů bylo jasné, že nákaza mezi dětmi prakticky neexistuje. Kvůli těmto lidem byly české školy zavřené nejdéle na světě.

Navzdory katastrofickým předpovědím jsme se dočkali dramatického poklesu nákazy a rozvolňování, do čehož MeSES opět významně zasahoval a stojí například za slavným nesmyslem, kdy sice mohlo venku sportovat dvacet lidí, ale jen po dvojicích vzdálených od sebe deset metrů. Po čtrnácti dnech se vzdálenost zmenšila na šest metrů. Podílel se také na aktuálních rozvolňovacích balíčcích, které už rovněž neplatí, protože byly v řadě bodů mimo realitu života.

Zásahy těchto odborníků do nových nařízení jsou vesměs ve vážném konfliktu s pandemickým zákonem a některé z nich už soudy shodily. Především proto, že chybí nezbytné zdůvodnění uplatňovaných omezení. To moc nepřekvapí, protože na stránkách MeSES žádné analýzy ani analyzovatelná data nenajdete. Jen kategorická stanoviska zjevně vycucaná z prstu. To je trochu překvapivé, když střídkou poradenského chlebíčku jsou většinou právě data a analýzy.

Však s tím také má ministerstvo zdravotnictví drobet problém. A advokát Koudelka, který už byl u soudu s napadáním ministerských výnosů úspěšný, v rozhovoru pro Echo jedovatě pozitivně oceňuje, že ministr má tolik nemovitostí, protože exekutor bude mít při vymáhání náhrad za způsobenou škodu co zabavovat. Arenberger má, jak je vidět z jeho trablů s majetkovým přiznáním, pro strach uděláno. Ale ani tak se nelze divit, že má Smejkala a spol. plné zuby.