Řekni, kde ti lidé jsou. Na pracovním trhu roste napětí

I kdyby Česko vyřešilo, kde sehnat 350 tisíc lidí do průmyslu, nemá je kam dát

Řekni, kde ti lidé jsou. Na pracovním trhu roste napětí
Stavebnictví je nejzářnějším příkladem toho, co se v postcovidové době děje. Podražují materiály, chybějí lidé, a obor je tak přidušený. Stavební firmy kvůli tomu letos očekávají propad kolem 1,5 procenta. | Tomáš Novák

Jde o jeden příběh mezi stovkami dalších. Přesto je pro ilustraci toho, co se v Česku právě děje, více než vypovídající. Firma Master Therm, největší tuzemský výrobce tepelných čerpadel, se teď musí zákazníkům omlouvat. Důvodem jsou neúměrně dlouhé dodací lhůty, které se jí nedaří zkrátit, ani když její lidé pracují přesčas. Firmě totiž chybějí noví zaměstnanci. V celém Česku podnikům chybí až 346 tisíc lidí.

Každý to zná

„Dominantně potřebujeme obsazovat výrobní profese,“ říká jednatel české značky Jiří Svoboda. Firmu čeká stěhování do nových prostor a další zaměstnance bude potřebovat i v jeho průběhu. Master Therm nabízí zájemcům o práci benefity, Jiří Svoboda ale nečeká, že by se situace měla v příštích měsících dramaticky zlepšit. A to ani kvůli covidu, který poslal na trh práce zaměstnance ze služeb.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí je v podobných problémech hodně českých firem. V součtu shánějí 346 tisíc zaměstnanců, statistika neobsazených pozic je po lehkém covidovém zakolísání opět na úrovni předcovidových rekordů. Svaz průmyslu kvůli nedostatku pozic uspořádal mezi svými členy průzkum. Ukázalo se, že fenomén je bariérou pro růst 44 procent podniků. Nejvíce sužuje slévárny, výzkumné organizace, automotive či sklářský průmysl.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit