Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Do boje s blackoutem. Nano chce zefektivnit toky elektřiny

Česká firma plánuje s pomocí peněz od investorů prolomit nadvládu uhelných elektráren nad miliardovým byznysem s podpůrnými službami pro energetickou infrastrukturu.

Do boje s blackoutem. Nano chce zefektivnit toky elektřiny
Jeden ze zakladatelů firmy Nano Energies Tomáš Janeček | Tomáš Novák / HROT

Nižší jednotky milionů euro chce vybrat v prvním kole od investorů český průkopník inovativních řešení v energetice Nano Energies, přesněji řečeno dceřiná firma Digital Energy Services. Pro další milion si chce společnost Petra Rokůska a Tomáše Janečka jít na trh v příštím roce. 

„Celých jedenáct let jsme se samofinancovali, co jsme vydělali, to jsme do firmy dali zpět. Nyní ale nastala fáze, ve které musíme být rychlí, a pokud bychom nebyli, litovali bychom toho,“ vysvětluje šéf společnosti Nano Energies Stanislav Chvála. Firma má hotovu prezentaci, se kterou chce oslovit strategické investory se zájmem o moderní energetiku.

Byznys pod vládou uhelek

Digital Energy Services nabízí služby takzvaného agregátora flexibility, který má vyrovnávat elektrickou přenosovou soustavu. V případě nedostatečné výroby je totiž nutné elektřinu do sítě dodat, v případě nadbytku zase omezit výrobu nebo navýšit spotřebu. Jinak hrozí rozsáhlý výpadek a blackout. 

Takzvané podpůrné služby pro tuzemského provozovatele soustavy ČEPS zatím zajišťují nasmlouvané uhelné elektrárny, které si takto přijdou zhruba na šest miliard ročně. Největší balík připadá na ČEZ, vydělávají však všichni tradiční uhelní hráči jako Sev.en Energy Pavla Tykače, EPH Daniela Křetínského nebo Sokolovská uhelná nedávno zesnulého Františka Štěpánka.

Tomáš Janeček s manželkou Ivanou, s níž vede vzdělávací skupinu Duhovka.
Tomáš Novák / HROT

Regulovat vedení velmi vysokého napětí však mohou i desetitisíce menších zdrojů nebo velkokapacitních úložišť, během nedostatku mohou zase podniky za úplatu utlumit výrobu. Teoreticky je možné jít až na úroveň domácností a baterií střešních solárních elektráren v garážích a sklepeních. Zatím netušené možnosti skrývá elektromobilita a koordinované dobíjení tisíců baterií v autech. 

Uřídit a zkoordinovat v podstatě nekonečné množství zdrojů je sice o poznání složitější než u velkých elektráren, agregátor flexibility od firmy Digital Energy Services to však podle Chvály dokáže. „Pokud chcete dodat jednu megawatthodinu od deseti různých zákazníků, tak to není jako zatáhnout za jednu páku ve velké elektrárně. Ten produkt je opravdu složitý, a právě proto do něj v posledních dvou letech hodně investujeme. Vytváříme robustní IT a analytiku,“ vysvětluje Chvála. 

Největší překážka: stát

V ostatních evropských zemích se malé zdroje na podpůrných službách už běžně podílejí a služby Digital Energy Services využívají dnes pro řízení své vlastní spotřeby i firmy. Překážka tak není ani tak technologická jako legislativní.

Třeba provozovatelé velkokapacitních baterií v Česku už dva roky lobbují za to, aby jim stát lukrativní trh s podpůrnými službami otevřel. Navzdory veškerým ujištěním ze strany ministerstva průmyslu se však zatím nestalo nic. Naopak, vyjádření ministra průmyslu Karla Havlíčka dávají tušit, že se proces kvůli epidemii koronaviru ještě více zpomalí. 

Miliardy, které platí všichni spotřebitelé v ceně elektřiny, tak zatím zůstávají v tradiční energetice. „Vsadil bych vlastní peníze, že k první změně dojde dříve, než si myslíme, a postupně se to bude otevírat,“ věří však Chvála, že právě nyní přichází ta pravá chvíle k prolomení strnulého trhu. 

Nano Energies

Za společností Nano Energies stojí podnikatelé Petr Rokůsek a Tomáš Janeček. Mladší z bratrů Janečkových stál u zrodu známé finanční skupiny RSJ a dnes se vedle Nano Energies angažuje především ve své vzdělávací skupině Duhovka. Třetí z investorů, pokerový šampion Jan Škampa, se z firmy loni stáhl. „Honza Škampa prodal loni v létě podíl mně, chce se více věnovat rodině. Teď mám tedy v Nano čtyřicet procent já a šedesát procent Petr Rokůsek,“  vysvětlil Janeček. 

Loni skupina poprvé překonala miliardovou hranici tržeb, konkrétně získala 1,114 miliardy korun. Za rok 2019 se podle Chvály dařilo tržby dál zvyšovat, společnost však nejspíš vykáže lehkou ztrátu. Důvodem jsou prý investice, které směřovaly především do zaměstnanců a nových technologií.

Vedle firmy Digital Energy Services plánuje Nano Energies v brzké době otevřít novým investorům i další ze svých dcer Nano Green. Ta nabízí zájemcům garantovu zelenou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Společnost se poohlíží také po možnostech výstavby obnovitelných zdrojů, jejich sdílení a vytváření soběstačných energetických komunit.Vlastníci se nebrání ani příchodu strategického investora do mateřské firmy.